Kelemen Hunor: a Mikó-perrel elkezdődhet a visszaállamosítás

Olyan precedens értékű, igazságtalan ítélet született a Mikó-perben, amely akár egy lavinát is elindíthat Romániában – kommentálta a ploiești-i táblabíróság szerdai döntését a maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke arra utalt, hogy az ítélettel tulajdonképpen visszaállamosították a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét. „Ezzel a döntéssel fenntartják azt, hogy erkölcstelenül járt el a református egyház, olyasmit kért vissza, ami nem az övé. Ez a legnagyobb probléma” – mondta a politikus.

Kelemen valós veszélynek tartja, hogy az ítélethirdetés után akadnak majd olyan rosszindulatú önkormányzati vezetők, akik kérni fogják a hasonló restitúciós ügyek felülvizsgálatát, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának megsemmisítését.

"Ezzel a jogállamiság ernyője alatt, az igazságszolgáltatás eszközeit használva, elindulhat egy hosszú visszaállamosítási sorozat. Olyan folyamat, ami ellen mi harcoltunk, és amivel kapcsolatban hihetetlenül sok munkát kellett elvégeznük" – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen elmondta, annak nyilván örül, hogy Markó Attilának nem kell börtönbe vonulnia, de hatalmas igazságtalanságnak tartja, hogy megmaradt az RMDSZ politikusával szemben a hivatali visszaélés vádja. "Továbbra is azzal vádolják, hogy nem jogos tulajdonosnak szolgáltatott vissza ingatlant. De mégis, kitől vette el a kommunista diktatúra annak idején ezt az ingatlant?" – fogalmazott a politikus.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?