Folytatódik az RMDSZ autonómiatervezetének közvitája

„Legfőbb célunk az volt, hogy elmondjuk a román közösségnek, nem kiválni akarunk Romániából, ellenkezőleg: jólétben, biztonságban, büszke magyarként, jó állampolgárként akarunk itt élni” – jelentette ki csütörtökön az RMDSZ autonómiatervezetéről Kovács Péter főtitkár annak apropóján, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök egy hónappal ezelőtt bocsátotta közvitára a jogszabályt.

A politikus beszámolója szerint az elmúlt hetekben több városban kezdeményeztek kerekasztal-beszélgetéseket, ahol minden alkalommal nyomatékosították: az autonómia azt jelenti, hogy a helyben megtermelt erőforrásait és adói nagy részét nem Bukarestbe küldi a székelyföldi magyar közösség, hanem helyben használja fel. „Ez nagyobb felelősség, de ugyanakkor kisebb államigazgatás és kevesebb bürokrácia. Mi dönthetünk, a minket érintő kérdésekben”– emelte ki a főtitkár.

Kovács Péter szerint a beérkező vélemények, kommentárok és kritikák alapján világosan látszik, sokat kell még azon dolgozni, hogy lebontsák az előítéleteket, azokat a tévhiteket, amelyek a román társadalom részéről érkeznek, de mindezek mellett, jó néhány hasznos és értékes felvetés is érkezett, amelyet a jövőben kielemeznek az RMDSZ szakpolitikusai, és megtervezik, hogyan lehetne beépíteni a végleges statútum szövegébe.

,,A fanyalgók és a szkeptikusok is megjelentek, akik egykor azért ostoroztak minket, hogy miért nincs egy kidolgozott stratégiánk, most, hogy ez a dokumentum megvan, pedig ez lett a bajuk. A szélsőségesen megfogalmazott támadásokra, az autonómia-statútum kidolgozásában résztvevő Márton Árpád parlamenti képviselő válaszolt, ezt ajánlom a vagdalkozók figyelmébe” – fogalmazott az RMDSZ főtitkára.

Kovács Péter elmondta, a bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetemen lezajlott vita a párbeszédsorozat első lépését jelentette a témában, ezt követően számos helyszínen lehet hasonló beszélgetésekre számítani, hiszen higgadtan, fokozatosan, jól felépített érvekkel szeretnék meggyőzni a román társadalmat.

Kapcsolódók

Kimaradt?