Kelemen Hunor bemutatta az RMDSZ autonómiatervezetét

Bemutatta az RMDSZ autonómiatervezetét csütörtökön délután Kolozsváron Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Kelemen előbb történelmi távlatokban beszélt a romániai magyarság autonómiatörekvéseiről, majd elmondta: számos romániai cél teljesült 25 év alatt, a szabadpiac, az euroatlanti csaltakozás stb., a romániai magyarság pedig stabilitási tényező volt és lesz a jövőben is. A politikus maga is olyan Romániában hisz, amely erős és befolyásolja a régió életét, így ki kell mondani: az autonómiatervezet garanciákat kér a magyar kisebbség számára, ugyanakkor visszautasítanak minden összeesküvés-elméletet, amely ezzel kapcsolatos.

A román társadalomban a jövőben kezdődnek a régiókat, az alkotmányt illető viták, így az RMDSZ úgy gondolja, olyan körülményekre van szükség, amelyek biztosítják a magyar kisebbségnek identitása megtartását. Kelemen kifejtette, a dél-tiroli modellt vették figyelembe a tervezet összeállításakor, azért, mert ez a modell egy európai közegben, egy gazdag régióban teremtett precedens nélküli békés együttélést a nemzeteknek.

"Nem gondolunk a kiválásra" – fogalmazott a szövetségi elnök. Tájékoztatása szerint a szöveg preambulumában a gyulafehérvári kiáltványra, európai egyezményekre hivatkoznak, javaslatuk egy létező, működő megoldást ajánl a román államnak, a többség érdekeit is figyelembe véve, és nem sértve az ország területi integritását. Kifejtette, egy senkit meg nem rövidítő kétnyelvűségről kell beszélnünk a három megyében.

Ez nem egy tökéletes terv,  viszont nyitott a párbeszédre, a kampány után pedig szükség lesz egy racionális vitára, mondta Kelemen. A román-magyar viszony tele van előítéletekkel, de 25 év alatt sikerült enyhíteni ezeket a demokratikus párbeszédnek köszönheten - fogalmazott a szövetségi elnök, éppen ezért felhívja a politikumot arra, hogy racionálisan közelítsék meg a vitát.

"Elérkezett az idő egy újabb előrelépésre: ha egy erős Romániában hiszünk, túl kell lépnünk a történelmi előítéleteken és kliséken" – mondta az RMDSZ elnöke. Tájékoztatása szerint nem az a kérdés, hogy feltételként szabják-e meg az autonómiát a lehetséges politikai partnereknek, hanem hogy tudnak-e eléjük állni meggyőző érvekkel. Szándékuk, hogy az elmúlt napok szidalmait követően racionális vitákra kerüljön sor, neveket nem mond, de ehhez találtak már partnereket.

Miután két héttel ezelőtt, szeptember 5-én a hotnews.ro az RMDSZ-nek tulajdonított székelyföldi autonómiatervezetből közölt részleteket, a szövetség jelezte, a tervezet általuk vállalt, végleges változatát a közvita előtt a honlapjukon teszik közzé. Ezt követően szeptember 11-én a Legfelső Bírói Tanács (CSM) megkérdőjelezte az autonómiatervezet alkotmányosságát, amire az RMDSZ úgy reagált: a tanács nem nyilvánulhat meg politikai szereplőként, álláspontja súlyosan sérti a sajtó- és szólásszabadságot, a jogállam alapvető elveit, a hatalommegosztás törvényes követelményét. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szintén kifogásolta a tervezetet, felvetéseikre Borbély László, a szövetség politikai alelnöke válaszolt.

A tervezetről nem tárgyaltak a román pártokkal, a PSD-vel sem, hiszen elsősorban a román társadalommal kell kommunikálni, és ha ezen a szinten sikerül racionálisan beszélni az elvárásokról, akkor a politikum is nyitottabb lesz. A tervezet bemutatásának időpontja semmilyen kapcsolatban nem áll a skótok függetlenségi népszavazásával – szögezte le. A korábban beterjesztett autonómiatervezethez képest ez minden tekintetben jobb – tette hozzá a szövetségi elnök.

Arról is beszélt, Marosvásárhely lenne a "főváros", Csíkszeredában a pénzügyi intézményhez tartozó rendszer, Székelyudvarhelyen a regionális tanács, Sepsiszentgyörgyön az egyéb intézmények működnének, a prefektúra pedig megtarthatná mostani, az államot képviselő szerepét.

Az RMDSZ autonómiatervezete letölthető itt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?