A Lukoil újraindítja romániai kőolaj-finomítóját

Az orosz Lukoil újraindítja az egy hete leállított ploiești-i Petrotel kőolaj-finomítót – közölték a vállalat vezetői pénteken a térségben illetékes környezetvédelmi őrséggel. Előző nap Traian Băsescu államfő kijelentette: Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot. Ha az orosz cég Romániában akar maradni, akkor be kell tartania a román törvényeket - mondta.

Az elnök arra utalt, hogy Vlagyimir Nyekraszov, a Lukoil-csoport alelnöke kilátásba helyezte, hogy bezárják a ploiesti-i Petrotel Lukoil kőolaj-finomítót, miután az ügyészség zárolta annak nyersanyag- és árukészletét. Az orosz csoport romániai vállalatának vezetőjét 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítják.

 Oleg Malginov, Oroszország bukaresti nagykövete úgy nyilatkozott, nem kívánja "érzelmi megnyilatkozásokkal terhelni" a Lukoil körüli politikai vitát, amelynek a nyelvezete szerinte túllépte a nemzetközi kapcsolatokban elfogadott kereteket. 

Traian Băsescu államfő csütörtökön azt mondta: a bukaresti kormánynak fel kell készülnie, hogy "átvegye" a Lukoil ploiești-i üzemét, ha az orosz tulajdonos a finomító bezárásáról döntene. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök elhárította az államosítás gondolatát, politikai ellenfele nyilatkozatát pedig "rozzant állapotának" és "felindultságának" tulajdonította.

"A ploiești-i finomító 600 millió eurót fizetett be az államkasszába az év első 9 hónapjában: ez jövedéki adóból, tb-járulékokból tevődik össze. A Lukoil akkor is jelentős adófizető, ha veszteséges és nem fizeti a 16 százalékos nyereségadót" - jegyezte meg a kormányfő.

Csütörtökön a Legfelső Bírói Tanács az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásként értékelte azt, hogy Victor Ponta nyilvánosan felhívta a Petrotel Lukoil vezérigazgatója ellen eljáró ügyész figyelmét: a kőolaj-finomító bezárása jelentős adóbevétel-kiesést jelentene, és munkahelyeket veszélyeztetne.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?