Băsescu a Lukoil fenyegetésével üzent Putyinnak

Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot: ha az orosz cég Romániában akar maradni, akkor be kell tartania a román törvényeket - jelentette ki csütörtökön Traian Băsescu államfő.

Az elnök Vlagyimir Nyekraszovnak, a Lukoil-csoport alelnökének a bejelentésére reagált, aki a kilátásba helyezte, hogy bezárják a ploiești-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomítót, miután az ügyészség zárolta annak nyersanyag- és árukészletét. Az orosz csoport romániai vállalatának vezetőjét 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítják.

Băsescu leszögezte: Románia jogállam, törvényei mindenkire érvényesek, és itt nem működik az igazságszolgáltatásban a "putyini típusú" nyomásgyakorlás. "Ilyesmit Putyin otthon megtehet, de nem egy európai uniós országban. Nekünk is úgy kell viselkednünk, ahogy az oroszoknak, hogy ők is megértsék" - jelentette ki indulatosan.

Az államfő szerint a kormánynak fel kell készülnie, hogy "átvegye" a Lukoil ploiești-i üzemét, ha az orosz tulajdonos a finomító bezárásáról döntene.

Ponta Orbánnal példálózott

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, az államfő politikai ellenfele kijelentette: a kormány mindent megtesz az ország energetikai biztonsága érdekében, de a 28 uniós tagállam közül "Magyarország az egyetlen, amely államosításba kezdett".

Ponta úgy vélekedett: az elnök "felindultságában" tett kijelentéseivel egyáltalán nem segíti Romániát. Mint mondta, a nemzetbiztonság és energetikai biztonság komoly dolgok, az ezzel kapcsolatos döntéseket a kormány megfontoltan, alapos elemzések nyomán, és nem "dühében" hozza meg.

Csütörtökön az Legfelső Bírói Tanács az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásra panaszkodott. A kieső adóbevételek és a munkahelyek miatti nyilvános aggodalmával Victor Ponta nyomást gyakorol az ügyészekre, és ez az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értelmezhető  - vélekedett a bírák és ügyészek szakmai testülete.

 A Lukoil alelnöke szerint a cég pénteken dönt arról, bezárja-e ploiești-i finomítóját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?