Magyar tiszteletbeli konzulátus nyílt Drobeta-Turnu Severinben

Magyar tiszteletbeli konzulátust avattak fel kedden a dél-romániai Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin). A képviseletet az évtizedek óta a Duna-parti városban élő Molnár Endre vállalkozó vezeti.

"Igyekszünk az egész országban biztosítani a konzuli érdekvédelmet. Megnyílt a (Bulgária és Románia közötti) Vidin-Calafat Duna-híd és nagyon megnőtt az átmenő kereskedelmi forgalom, illetve a turizmus is a Vaskapu környékén, a régi Bánságnak ezen a déli részén, Herkulesfürdő és Mehádia környékén" - magyarázta Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet, mi indokolja a szörényvári képviselet megnyitását.

Molnár Endre köztiszteletnek örvendő, jó kapcsolatokkal rendelkező, a helyi és országos politikában is jártas vállalkozó, a Tropical szálloda tulajdonosa - mutatta be a tiszteletbeli konzult a nagykövet. Hozzátette: az olténiai (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) megyék tartoznak az új konzuli területhez, amelyek távol esnek a hagyományos magyar misszióktól.

Molnár Endre az MTI-nek elmondta: már azelőtt, hogy kinevezték volna tiszteletbeli konzullá és kihelyezték volna a magyar címert és zászlót az irodára, öntevékenyen eljárt bajbajutott magyar turisták és kamionosok ügyében, akik hozzá fordultak segítségért. "Legtöbbször balesetek miatt kerestek meg. Megtörtént, hogy húsz ember beesett a Dunába, mert egy pontonkikötő elfordult: elveszítették az irataikat, és segíteni kellett nekik az ügyintézésben" - idézte fel Molnár Endre.

A tiszteletbeli konzul nem tagja a magyar diplomáciai testületnek, munkájáért nem kap fizetést, de kinevezéséhez ugyanúgy szükséges a román fél hozzájárulása, mint a rendes konzulok esetében - tájékoztatta az MTI-t a bukaresti magyar nagykövet. Magyarországnak Iași-ban és Konstancán van még tiszteletbeli konzuli irodája Romániában. A temesvári képviselet jelenleg nem működik, mert még nem nevezték ki a közelmúltban elhunyt Pánczél Zoltán tiszteletbeli konzul utódját.

Mi lesz a konzuli irodákkal?

Az MTI érdeklődésére, hogy van-e valamilyen fejlemény a Marosvásárhelyre tervezett, a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozó konzuli iroda ügyében, amelynek a megnyitásához a román fél nem járult hozzá, Zákonyi Botond annyit mondott: remélik, hogy meg fog változni a román álláspont.

"Reméljük, hogy felismerik: a magyar diplomáciai jelenlét bővülése elősegíti a két ország közötti kapcsolatok élénkülését, mind gazdasági, mind kereskedelmi, turisztikai és kulturális területen, ami mind a két félnek fontos" - mutatott rá a bukaresti magyar nagykövet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?