Nem örvend a román politika az autonómiatervezetnek

Az RMDSZ autonómiatervezetét csütörtökön délután, Kolozsváron mutatta be Kelemen Hunor szövetségi elnök, a román politikum már aznap és pénteken igyekezett minél erősebben fogalmazni a projektről.

Mircea Geoană PSD-s szenátor már csütörtökön reagált a tervezetre, véleménye szerint az RMDSZ itthon és külföldön is elszigeteli magát az irreális és elfogadhatatlan projekttel, a román állam komoly lépéseket tett a területén élő kisebbségek jogaiért.

Monica Macovei volt igazságügyi miniszter a Digi 24-nek azt mondta, véleménye szerint az RMDSZ kampánycélokból mutatta be éppen most a tervezetét, ráadásul egy csomagban érkezett ez a Traian Băsescu államfő tisztségéből való felfüggesztésre irányuló javaslattal. Ez politikai válságot okozhat. Úgy fogalmazott: kár, hogy az RMDSZ nem beszél Romániáról.

A PDL első alelnöke, Andreea Paul pénteken úgy nyilatkozott, a tervezet nem alkotmányos, és nem európai, csak gyűlöletet kelt, és lovat ad egyes szélsőséges, felelőtlen vezetők alá. "Az RMDSZ terve, hogy párhuzamos társadalmat hozzon létre Romániában, meg fog bukni" – fogalmazott az alelnök.

Az RMDSZ autonómiatervezete szeparatista, célja, hogy feldarabolja Romániát, írja a napocanews.ro-n Bogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt (Partidului România Unită) elnöke pénteken. Véleménye szerint ez a projekt az európai szeparatista mozgalmak sorába helyezi az RMDSZ-t, a mögöttes okokat keresve pedig Orbán Viktorig, majd a neki és a szövetségnek is diktáló Oroszországig jut el érvelésében. A prátelnök javaslata szerint törvényen kívül kellene helyezni az RMDSZ-t, ahogyan a néhai kommunista pártot is, hogy együtt várják az orosz tankokat.

Az RMDSZ autonómiatervezete letölthető itt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?