Biró Rozáliát emlegetik Kelemen Hunor utódjaként

Tévesek azok a román sajtóértesülések, amelyek szerint az RMDSZ Hegedüs Csilla kulturális államtitkárt jelölné a kulturális miniszteri és a kormányfő-helyettesi tisztségre Kelemen Hunor lemondása után – tudta meg lapunk. Biró Rozália nevesítése azonban elképzelhető.

Hegedüs várható jelöléséről az Evenimentul zilei napilap írt hétfőn. Az RMDSZ egyik vezető politikusa azonban ezt a maszol.ro-nak cáfolta. Lapunk egyébként is úgy tudja: Hegedüs nem vállalná a feladatot. Az államtitkárt hétfőn délután nem tudtuk elérni, tudomásunk szerint éppen Kelemen Hunorral vett részt minisztériumi értekezleten.

Értesüléseink szerint Hegedüs neve helyett Biró Rozália neve merült fel jelöltként RMDSZ-es berkekben. „Biró Rozália a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, a szabályzat szerint a második ember az RMDSZ-ben. Így kellő politikai súlya van a miniszterelnök-helyettesi tisztség betöltésére is” – magyarázta forrásunk.

Úgy tudjuk, Biró Rozália nem mond nemet, ha felkérik a kormánytisztségek betöltésére, ám a feladatot hosszú távon nem tudná vállalni. Korábban egyetlen név merült fel, a Markó Béláé, ám az RMDSZ volt elnöke a maszol.ro-nak megerősítette: nem vállal kormánytisztséget.

Mint ismert, a parlament által márciusban (az RMDSZ kormányra lépésekor) elfogadott új kormánystruktúra értelmében a két tisztséget ugyanannak a személynek kell betöltenie. Kelemen Hunor augusztus elsejei hatállyal mondott le, így az utódja megnevezésére még van idő.

Forrásunk szerint elképzelhető, hogy a jelöltről még nem dönt e heti ülésén a Szövetségi Állandó Tanács. „Az RMDSZ-nek a miniszteri tisztség megüresedésétől számítva legkésőbb 45 napon belül kell megneveznie a jelöltet. Az is benne van a pakliban, hogy a döntés augusztusra csúszik” – magyarázta forrásunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?