Augusztus elsejétől már nem miniszter Kelemen Hunor

Augusztus elsejei hatállyal mond le kormányfőhelyettesi és kulturális miniszteri tisztségéről Kelemen Hunor.

Ezt az RMDSZ elnöke hétfőn közölte Victor Pontával. Kelemen Hunor egyelőre nem nevezte meg utódját a miniszterelnökkel tartott találkozóján – írta kormányzati forrásokra hivatkozva a Mediafax. A hírt utóbb megerősítette a magyar politikus is. A kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléssel kapcsolatban Kelemen elmondta, hogy az RMDSZ elnökeként a kormánytisztségekből való távozása után is részt vesz a kormánykoalíció politikai egyeztetésein, Borbély László politikai alelnök, Markó Béla szenátusi és Máté András képviselőházi frakcióvezetővel közösen. 

A szövetségi elnök pénteken jelentette be, hogy visszalép kormányfőhelyettesi és kulturális miniszteri. A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) ugyanaznap döntött az RMDSZ kormányon maradásáról. Kelemen Hunor lemondásának előzménye, hogy a román külügy révén Románia is kérte belépését abba a luxemburgi perbe, amelyet a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés beterjesztői indítottak a kezdeményezés bejegyzését elutasító Európai Bizottság ellen az Európai Unió bíróságán. Bukarest Brüsszel pártjára állt ebben a perben, és ezzel gyakorlatilag a kormányban részt vevő RMDSZ-szel szemben foglalt állást.

Kelemen Hunor így sajátos helyzetbe került: a kezdeményezők polgári bizottságának az egyik alelnökeként a luxemburgi bíróságon zajló per egyik felpereséből a román kormány miniszterelnök-helyetteseként alperes is lett. Ezt a helyzetet a politikus „tudathasadásos állapotnak” tartotta, s ezt feloldani csak lemondással tudta.

A maszol.ro úgy tudja, a SZÁT tagjai pénteken felkérték Kelemen Hunort, hogy legyen az RMDSZ államfőjelöltje. Forrásaink szerint a szövetségi elnök nem adott egyértelmű választ, ám hajlik az igenre. A SZÁT e heti csütörtöki ülésén nevesíti az RMDSZ államfőjelöltjét és várhatóan Kelemen Hunor utódjáról is dönt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?