Parlamenti aritmetika: Pontáék elvannak az RMDSZ nélkül is

A kormánykoalíciót nem zavarná túlságosan, ha az RMDSZ kilépne a kormányból, a magyar érdekképviselet szavazatait ugyanis a Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette új liberális párt törvényhozói pótolhatják a parlamentben - írta kedden az Adevărul.

A cikk rámutat, a Liberális Reform Párt (PLR) 20 voksot jelentene Victor Ponta kormányának, alig kevesebbet, mint amennyivel az RMDSZ rendelkezik (26) a törvényhozás két házában. Tăriceanu hívei (köztük a korábbi Ponta kormány egyes miniszterei) amúgy is azért léptek ki a jobbközéppel szövetkező Nemzeti Liberális Pártból (PNL), mert nem értettek egyet az ellenzékbe vonulással - fejtegeti a lap.

Az Adevărul számításai szerint a képviselőházban az RMDSZ szavazatai "nem számítanak": a 18 fős magyar frakció nélkül is a koalíció többi pártjának 12 fős többsége van, amit tovább növelnek a kisebbségi frakció (17), és a Dan Diaconescu Néppárt-PPDD (19) voksai. Ehhez adódna hozzá a Tăriceanu vezette PLR 16 szavazata.

A szenátusban viszont a kormánykoalíciónak alig egy fős többsége marad a nyolctagú RMDSZ-frakció ellenzékbe vonulása esetén. Mivel a kisebbségeknek nincs képviselete a felsőházban és PPDD-nek már nem maradt önálló frakciója, mert szenátorai már korábban átültek a kormányoldalra, a szociáldemokrata miniszterelnök csak az új liberális pártra számíthat.

A szenátusi kormánytöbbséget tehát döntő módon befolyásolhatja, hogy hány szabadelvű szenátor ül át a Tăriceanu körül szerveződő pártba - állítja az Adevărul, amelynek számításai szerint 2-4 honatyáról lehet szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?