Pattanásig feszült a légkör a kormánykoalícióban

Az RMDSZ nem folytathatja a közös kormányzást a Szociáldemokrata Párttal, ha a román fél nem lép ki abból a perből, amelyet  a FUEN indított az EU luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen a Minority SafePack polgári kezdeményezés elutasítása miatt – nyilatkozta szombaton a maszol.ro-nak Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Ultimátumot adott a bukaresti sajtó szerint az RMDSZ Victor Ponta miniszterelnöknek: kilépnek a kormányból, ha a külügyminisztérium nem száll ki abból a perből, amit a FUEN és a szövetség indított az EU luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen a Minority SafePack polgári kezdeményezés elutasítása miatt. A kormány az Európai Bizottság oldalán avatkozott be a perbe.

"Én senkit sem fenyegetek vagy zsarolok, távol áll tőlem, hogy ilyesmit tegyek. Ám ha Románia ebben a perben bent marad, az számomra nagy problémát jelent. Azt a tudathasadásost állapotot ugyanis nem tudom elfogadni, hogy a koalíció egyik vezetőjeként, miniszterelnök-helyettesként saját magam ellen perben vagyok" – nyilatkozta a maszol.ro-nak szombaton Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök elmondta, amikor tudomást szerzett arról, hogy a román fél az RMDSZ-szel történő előzetes konzultáció nélkül, a külügyminiszter "partizánakciója" révén belépett ebbe a perbe, határozottan felkérte a miniszterelnököt és a külügyi tárca vezetőjét, Titus Corlățeant: jelezzék Luxemburgban, hogy a román fél kilép a perből. "Közöltem velük, hogy ez számomra becsületbeli ügy" – tájékoztatott a politikus.

Kelemen közölte: nem tudja elfogadni a külügyminiszternek azt az érvelését, miszerint Bukarest azért lépett be a perbe, mert ez Románia konszolidált álláspontja. "Mitől konszolidált és ki konszolidálta? Egyrészt a Minority SafePackben semmi olyasmit nem kérünk, ami a román érdeket sértené. Másrészt ha Románia konszolidált álláspontjáról beszélünk, akkor ezt a kormánykoalíció vezetőinek közösen kell kialakítaniuk" – fejtette ki a szövetségi elnök.

Kelemen emlékeztetett arra, hogy annak idején az RMDSZ javasolta az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójában (FUEN), hogy éljenek a polgári kezdeményezés lehetőségével, jómaga pedig a Minority SafePacket beterjesző kezdeményező bizottság alelnöke volt. "Nem lehetek egyszerre felperes és alperes. Ilyen körülmények között nem folytathatjuk a közös kormányzást" – szögezte le a szövetségi elnök.

A politikus elmondta, a szerdai kormányülés előtt konzultál újra erről a kérdésről Victor Pontával. "A miniszterelnökben láttam hajlandóságot arra, hogy megoldást találjon erre az ügyre" – tette hozzá. Az RMDSZ a szerdai konzultáció eredményének függvényében hozza meg a döntést a kormányból történő esetleges kilépésről, várhatóan már a Szövetségi Állandó Tanács jövő pénteki ülésén.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?