Kedden szavaz a képviselőház a Verespatak-törvényről

Tüntetést tartanak a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás ellenzői kedden a parlament épülete előtt, amikor a képviselők az úgynevezett Verespatak-törvényről szavaznak. A tervezet korábban a szenátusban megbukott ugyan, de alsóházi elfogadása esetén érvénybe léphet – figyelmeztetett közleményében a Zöld Erdély Egyesület.

A civil szervezet felidézi, hogy 2013 szeptember elsejétől kezdődően tízezrek tüntettek az utcákon, követelve a Verespatak-törvénytervezet visszavonását. Mivel a megmozdulások nem csillapodtak, parlamenti különbizottságot is létrehoztak, amely hosszas huzavona után végül kedvezőtlenül véleményezte a jogszabályt. Novemberben a szenátus is elutasításra javasolta és továbbküldte végső döntésre a képviselőházba.

A Zöld Erdély Egyesület szerint a tervezet közhasznúvá és kiemelt fontosságú nemzetérdekké nyilvánítaná az Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaprojektjét. Mentesítené a céget számos hatályos törvény betartása alól, amelyek a környezet, a természet és a műemlékek védelmét, a pénzügyi felelősségvállalást, a független igazságszolgáltatást és a magántulajdonhoz való jogot biztosítják és szabályozzák. A bányavállalat kilakoltathatná a verespataki lakosokat, ingatlanjaikat pedig kisajátíthatná.

Kapcsolódók

Kimaradt?