Leváltotta a kormányfő Kovászna megye prefektusát

A kormány szerdai ülésén a miniszterelnök leváltotta Kovászna megye prefektusát – erősítette meg az Erdély Televízió bukaresti tudósítójának szerda délután a kormányszóvivő. Helyébe a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) Kovászna megyei igazgatóját, Marius Popicát nevezik ki kormánymegbízottnak.

Mint korábban írtuk, Dumitru Marinescu menesztése várható volt. Leváltását az RMDSZ kérte a Szociáldemokrata Párttól (PSD), mert a prefektus – elődjéhez, Codrin Munteanuhoz hasonlóan – támadta a háromszéki magyarok nyelvhasználati jogát és számtalan pert indított az önkormányzatok ellen a székely zászló kifüggesztése miatt.

Marinescu legutóbb két kökösi emlékmű feliratába is belekötött. A maszol.ro-nak adott korábbi interjúban arra hivatkozott, hogy lakossági panaszok nyomán jár el, amelyeket köteles kivizsgálni. Emlékeztett arra, hogy a székely zászlók kifüggesztését egy kökösi magyar ember – Nagy Attila – is fogásolja, és emiatt feljelentésekkel árasztotta el a kormányhivatalt.

Legutóbb Marinescu a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: nem hinné, hogy az RMDSZ kérésének engedve meneszteni fogja a miniszterelnök. "Nem olyan könnyű engem leváltani" – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?