A kitiltás ellenére Romániában van Szávay István?

Lakossági fórumot hirdetett kedd délutánra Sepsiszentgyörgyre a Jobbik, a Romániából kitiltott Szávay István országgyűlési képviselő részvételével. A politikus a maszol.ro-nak kedd délben azt állította, Romániában van, ám kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy részt vesz-e a rendezvényen. "Meg lesz oldva a jelenlétem" – jelentette ki. Arra a kérdésünkre, hogy tart-e a román hatóságok megtorlásától, Szávay nemmel válaszol.

A magyarországi képviselő román mobilján kedd délben az egyik munkatársa válaszolt. Juhász Szabolcs nem cáfolta és nem is erősítette meg, hogy Szávay Romániában van. "Jöjjenek el a rendezvényre, és megtudják" – jelentette ki sejtelmesen. Ezért elképzelhető, hogy Szávay István videóüzenet formájában lesz csak jelen a rendezvényen.

Kisgyörgy Levente, a magyarországi párt székelyföldi képviselőjelöltje kérdésünkre nem kívánta részletezni, hogy milyen formában lesz jelen Szávay a lakossági fórumon. A jelölt azonban azt állítja, hogy a politikus ott lesz Sepsiszentgyörgyön. "Szávay István ott lesz a rendezvényen. Jöjjön el a sajtó a fórumra, és akkor megtudják, hogy mit mond erről a képviselő úr" – fogalmazott Kisgyörgy Levente. 

A román törvények értelmében pénzbírság vagy börtön vár azokra a Romániából kitiltott személyekre, akik belépnek az országba.

"Legfeljebb majd más megy helyettem"

Mint ismert, a belügyminisztérium szóvivője egy hete jelentette be, hogy egy évig nem léphet be Romániába a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula, s ugyancsak egy évre kitiltották Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és - a szintén jobbikos - Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját. Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

Szávay István erre múlt héten úgy reagált: a lépés nemcsak a Jobbik ellen irányul, hanem az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni. Mint mondta, ezt nem hagyják, és Erdélyben is be fogják mutatni programjukat, amely semmi románellenes vagy a hatályos román törvényeket sértő dolgot nem tartalmaz. Hozzátette: az erre a hétre meghirdetett erdélyi rendezvényeiket megtartják, legfeljebb más megy majd helyette. 

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

Kimaradt?