Négy magyar szélsőségest tiltottak ki Romániából

FRISSÍTÉS: Szávay István képviselő (Jobbik), Tyirityán Zsolt (Betyársereg), Zagyva György Gyula képviselő (Jobbik és HVIM) és Mikola Béla (Új Magyar Gárda) nem léphet be egy évig Romániába – nyilatkozta a belügyminisztériumi szóvivő.

Négy magyar állampolgár nem teheti be a lábát egy éven keresztül Romániába. Az országból a Jobbik két tagját, illetve a Betyársereg és az Új Magyar Gárda egy-egy tagját tiltották ki – közölte hétfőn este a belügyminisztérium szóvivője. Monica Dajbog tájékoztatása szerint azzal gyanúsítják őket, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

Dajbog szerint más személyeket is figyelemmel kísérnek, akik a hazai és uniós jogszabályokkal ellentétes tevékenységet fejtenek ki rendszeresen Románia területén. A szóvivő elmondta, hogy a román hatóságok eltökélt szándéka érvényt szerezni a törvénynek minden olyan esetben, amikor külföldi állampolgárok tevékenységükkel, vagy nyilatkozataikkal Románia törvényeit és alkotmányát megsértik, vagy másokat bujtogatnak erre.

Dajbog rámutatott, hogy az intézkedést az uniós állampolgárok mozgásszabadságára vonatkozó 102/2005-ös sürgősségi kormányrendelet és az 51/1991-es román nemzetbiztonsági törvény alapján hozták, a 38/2004-es európai uniós direktíva és a schengeni határokra vonatkozó 562/2206-os szabályzattal összhangban.

A belügyminisztérium szóvivője már pénteken közölte: "szélsőséges tevékenységük" miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak. Neveket nem közölt, csak azt, hogy a kitiltott magyar állampolgárok a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Romániában. Hozzátette: Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen büntetőjogi eljárás indult, de erről részletek nem közölt. 

A Betyársereg neve az erdélyiek számára is ismerősen cseng. A szervezet tagjai a tavalyi bukaresti román-magyar labdarúgó mérkőzést megelőzően a sepsiszentgyörgyiek nyugalmát is megzavarták, a román fővárosban pedig összecsaptak a hatóságokkal. Útban hazafele Magyarországra szétverték a vonatot.

Ugyanaznap a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) azt is bejelentette: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?