Traian Băsescu kitiltaná a Jobbikot Romániából

Betiltaná a Jobbik tevékenységét Románia területén az államfő. Traian Băsescu kedd esti sajtónyilatkozatában ezt a magyarországi szélsőséges párt "marosvásárhelyi magatartásával" indokolta. "Ha még Magyarország is szégyenkezik miattuk, nem látom, nekünk miért kellene szégyelnünk kitiltani őket Romániából" – jelentette ki.

Az államfő fel is kérte a parlamentet a tiltásról szóló törvény kidolgozására és elfogadására. Közölte, hogy a Jobbik romániai tevékenysége az ország nemzetbiztonságáért felelős testület, a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) következő ülésén is szerepelni fog. Érvelése szerint a szólásszabadság nem lépheti át azt határt, amellyel másoknak árt. 

Traian Băsescu megjegyezte, hogy a Jobbik a "legmagasabb szinten" volt képviselve a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. Vona Gáboréket olyan szélsőséges pártnak nevezte, amely semmilyen felelősséget nem érez az egységes Európa iránt. "Európában teret nyernek a szélsőséges pártok. Ha Magyarország nem tudja féken tartani a Jobbikot, legalább Romániába ne tehessék be a lábukat" – fogalmazott.

https://www.youtube.com/watch?v=aITbrjLB-UA

Mint ismert, a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetésen a Jobbik elnöke, Vona Gábor és országgyűlési képviselője, Szávay István is részt vett. A két politikus azt mondta, magánszemélyként vonulnak együtt a tömeggel. A román lapok és hírtelevíziók azt hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a "Magyarországon betiltott Magyar Gárda" több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalomnak összesen nyolc erdélyi megyében alakult meg szervezete, legutóbb Kolozsváron. Erdélyi központi irodájukat Székelyudvarhelyen nyitották meg idén, január közepén. A Jobbik az első magyarországi párt, amely szervezeteket alapított Romániában. Szintén elsőként fogadtak be a vezetőségükbe határon túli magyar politikusokat is.

"Nem fog minket Traian Băsescu betiltani. Nem hinném, hogy egy európai uniós országból ki lehet utasítani egy másik tagállam országgyűlési képviselőit" – reagált a maszol.ro-nak a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, Szávay István országyűlési képviselő az államfő kedd esti kijelentésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?