Mit akar a Jobbik helyi szervezete Kolozsváron?

Vasárnap adtuk hírül, hogy megalakult Kolozsváron a Jobbik Magyarországért Mozgalom nyolcadik erdélyi fiókszervezete. Az élén álló Erdély Béla történész-politológust felkerestük, hogy a sokak által kirekesztőnek, rasszistának ítélt pártról helyi tevékenységéről kérdezzük.

Erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatosan, hogy miért van szükség egy magyarországi, ráadásul radikális párt jelenlétére Erdélyben. Miért fontos a Jobbiknak a külhoni terjeszkedés? És miért fontos önnek, mint a helyi fiók vezetőjének, hogy felvállalja a feladatot?

Úgy érezzük, hogy több szempontból is szükség van a párt jelenlétére Erdélyben. A Jobbik az egyedüli magyarországi párt, amely a párttagság tekintetében is egyesíteni kívánja a Kárpát-medence magyarságát. Feladatunk egyrészt, hogy tájékoztassuk a pártot a helyi magyarság gondjaival kapcsolatban, így az Országgyűlésben és a Jobbik programjában is megjelenhetnek ezek, a megoldási javaslatokkal egyetemben. Az elhallgatási és hazug propaganda leleplezése is feladatunk. Meg vagyok győződve arról, hogy az erdélyi magyarság túlélése érdekében a tettek mezejére kell lépni, a Jobbik az egyedüli párt és mozgalom, amely megalakulása óta megkérdőjelezhetetlenül és kitartóan főprogramjának tekinti a határon túl élő magyarság ügyének felkarolását. Ezért lettem tagja a mozgalomnak, és ezért vállaltam a helyi szervezet tevékenységének igazgatását is.

Székelyudvarhelyen adták át hétfőn a Jobbik erdélyi központi irodáját, ahol Szávay István, a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke elmondta, két fő feladattal bírnak a helyi fiókok: az egyik a központi szervezetek információkkal, hírekkel való ellátása, a másik saját üzeneteik eljuttatása Budapestre – írta az uh.ro. Szávay arról is tájékoztatott: Trianon revízióját ők kezdték el az elszakított területeken élő magyarok csatlakozási lehetőségével, azzal, hogy külhoniak választhatnak és választhatók a Jobbikban.

Magyarországon választási évbe léptek, ezért is fennáll a kérdés, hogy nincs-e kampányszaga egy ilyen terjeszkedésnek? Vagy ez akár nyíltan megfogalmazott cél is?

Egyáltalán nem az, ráadásul a külhoni csoportok sem most kezdtek alakulni, a Kolozs megyei Jobbik csoport már a nyolcadik az erdélyiek között. Egyszerűen úgy történt, hogy Kolozs megyében most gyűlt össze az alakuláshoz szükséges megfelelő számú megbízható jelentkező. Ezzel együtt az tény, hogy idén Magyarországon választások lesznek, tehát az elkövetkező időszakban nyilvánvalóan feladatunk lesz a Jobbik programjának minél szélesebb körben történő terjesztése, kiemelt tekintettel a nemzetpolitikai fejezetekre.

Az Erdélyben is jelen lévő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, vagy akár az Erdélyi Magyar Ifjak a Jobbikhoz köztudomásúan közel álló szervezetek. Velük milyen kapcsolatot terveznek fenntartani?

Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a Jobbik nem új párt Erdély politikai palettáján, mi senkivel sem akarunk konkurálni, csupán a magyarság ügyét kívánjuk szolgálni. Következésképpen minden olyan szervezet, amely ugyanezt a célt tűzi zászlajára, számíthat támogatásunkra. Ugyanígy minden jobbító kezdeményezést támogatunk, attól függetlenül, hogy ki az indítványozó. Az Erdélyben jelen lévő minden más nemzeti szervezettel jó kapcsolatot kívánunk ápolni.

Milyen programmal készülnek, miből fog állni a tevékenység?

Célunk  Magyarország határozottabb fellépése az elszakított magyarság érdekében, a külhoni magyarságnak juttatandó anyaországi források ötszörösére emelése a következő ciklus végéig, valamint gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési programok beindítása a magyarlakta területeken, magyarországi cégek segítségével.  Helybéliként jobb rálátással rendelkezünk, mint a budapesti pártvezetés, és szerencsére ezt ők is pontosan tudják. Nem célunk tömegpárt, vagy új párt létrehozása, ezért azok segítségére számítunk, akik őszintén felvállalják a magyarság ügyét. Így aztán alulról építkezünk, természetesen szoros a kapcsolat a párt egyéb tagszervezeteivel és vezetőségével is.

Hogyan viszonyul azokhoz a megállapításokhoz, amelyek szerint a Jobbik külhoni megnyilvánulásai kontraproduktívak? Román többségű településeken egy-egy erősebb magyar megnyilvánulás után fordultak elő magyarellenes cselekmények. Kolozsvár eddig mentesült ettől..

Jeleztem, hogy a Jobbikkal kapcsolatban rengeteg a magyarországi kormányközeli és szocialista médiából áradó tévhit és hazugság. Ennek felszámolása azért is fontos, hogy fő célunk is érthető és világos legyen: konstruktívan kívánjuk segíteni magyar közösségeink boldogulását, nem pedig provokálással, botrányok rendezésével. Nem célunk a konfliktusgenerálás, és ha egy konstruktív kezdeményezésre magyarellenesség a válasz, akkor az semmiképpen sem a segítő szándék számlájára írható.

A Jobbikkal kapcsolatos leggyakoribb vádak: rasszista, kirekesztő alakulat. Ezt a vádat a párt egyes politikusai, szimpatizánsai megnyilvánulásaikkal meg is erősítik. Hogyan viszonyul ezekhez a vádakhoz? Ha a kolozsvári fiókszervezet részéről szembesül „túlkapásokkal”, miként kezeli ezeket?

Mindenkit arra buzdítok, hogy olvassa el a Jobbik programját, és így győződjön meg arról, hogy valóban kirekesztő-e a Jobbik. Sajnos a fősodratú média sajátja, hogy folyamatosan, szándékosan félremagyarázza a tevékenységét és megnyilvánulásait, ám aki személyesen megismer bennünket, jobbikosokat, vagy eljön egy rendezvényünkre, az láthatja, hogy sem rasszisták, sem kirekesztők, sem románellenesek nem vagyunk. Célunk a magyar érdekek feltétlen képviselete, se több, se kevesebb.  Ha egy kolozsvári tagtársunk részéről esetleg – és hangsúlyozom, elméleti eshetőségről beszélek – olyan  megnyilvánulást tapasztalunk, ami nem összeegyeztethető a Jobbik elveivel, akkor ellene természetesen megtesszük a szükséges lépéseket  a párt illetékes testületeinél.

A program és a képviselők és támogatók magatartása között eltérés érzékelhető. Nem gondolja, hogy egy párt, amelyikre rásütik a bélyeget, erőteljesebben kellene küzdjön a jelzők ellen? Az mégsem válasz mindenre, hogy a más színezetű sajtóorgánumok hazudnak.

Még egyszer arra buzdítok mindenkit, hogy a párt programjából induljon ki.

Terveznek-e párbeszédet román nemzeti radikális pártokkal?

Mint említettem, nem kívánunk a helyi politikai csatározásba beleszólni, saját programunk véghezvitelében vagyunk érdekeltek. Ugyancsak nem kívánunk provokálni, vagy másokat magyarellenességre hergelni. Ezért is nem tervezünk semmiféle együttműködést, főleg azért, mert a román radikális szervezetek túlnyomó többsége kifejezetten magyarellenes politikát folytat. Még egyszer említem: azokkal kívánunk együttműködni, akik a magyarság ügyét őszintén és konstruktívan képviselik. De ha a jövőben véletlenül megjelenne egy román nemzeti erő, amely nem a magyarellenességre alapozza politikáját, azzal természetesen nem kizárt a párbeszéd. De erre nem igazán látok esélyt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?