A járdán menetelnek a székelyek Marosvásárhelyen

Marosvásárhely közterein már hétfő reggel óta a szokásosnál több csendőr áll, a székely vértanúk emlékművénél, az oda vezető utaknál, tereken, útkereszteződéseknél. Érezhető a feszültség a városban: az SZNT délutánra "járdás székely felvonulást", a rendőrség pedig büntetéseket helyezett kilátásba. A csendőrség szerint nem lesz felvonulás.

A járdán vonulnak be a székely vértanúk emlékművétől Marosvásárhely főterére a Székely Szabadság Napja elnevezésű, hétfő délutánra meghirdetett autonómiatüntetés résztvevői – tudtuk meg a demonstrációt szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnökétől.

Gazda Zoltán tájékoztatása szerint ezt a megoldást ötölték ki azért, hogy ne vádolhassák törvényszegéssel a felvonulás résztvevőit. "Bár mi továbbra is fenntartjuk, hogy az is törvényes lett volna, ha az úttesten menetelünk" – tette hozzá. Bejelentésének előzménye, hogy a Maros megyei prefektus vasárnap figyelmeztette a marosvásárhelyieket: ne sorakozzanak fel törvénytelen akciók mellett, és ne vegyenek részt a betiltott felvonuláson. 

Az SZNT vasárnap este Corneliu Grosu szavaira reagálva ismét emlékeztett arra, hogy még decemberben bejelentették a megmozdulást, és Dorin Florea polgármester csak februárban fogalmazta meg a tiltását, noha ezt a bejelentést követő 48 órában tehette volna meg. Közleményük szerint maga a prefektus is elismerte: a kormányhivatalhoz nem jutott el a rendezvényt betiltó polgármesteri határozat.

A Maros megyei RMDSZ elnöke hétfőn délelőtt a maszol.ro-nak azt mondta: részt vesznek a székely vértanúk emlékművénél délután ötre meghirdetett megemlékezésen, "Nem tudom, hogy lesz-e egyáltalán felvonulás" – válaszolta Brassai Zsombor arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ részt vesz-e a postaréti megemlékezést követő felvonuláson is.

A polgármester előzőleg levélben közölte: csak az 1854-ben kivégzett székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járult hozzá, a Székelyföldnek autonómiát követelő tiltakozó felvonulást nem engedélyezi. A szervezők a prefektusi hivataltól kérték: támadja meg a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogot sértő polgármesteri határozatot. Corneliu Grosu azonban ezt nem tette meg.

Bretfelean: a járdán felvonulni is tilos

A marosvásárhelyi városi rendőrség igazgatója szerint a felvonulás résztvevői akkor is törvényt szegnek, ha a járdán menetelnek az emlékműtől a főtérig. "Csak akkor nem lenne törvénybe ütköző, ha úgymond spontán módon közlekednének a járdán. Ám mivel nyilvánvalóan a szervezők felhívására járnak el így, megszegik a gyülekezési törvényt és büntetésre számíthatnak" – magyarázta a maszol.ro-nak Valentin Bretfelean.

Az igazgató idézte  a vonatkozó 1991-es jogszabály első cikkelyének második bekezdését, amely szerint Romániában "bármilyen közterületen" csak hatósági engedéllyel lehet felvonulást szervezni. "A járda nem közterület?" – kérdezett vissza Bretfelan, aki azt sem érti, mi történik majd akkor, ha a tömeg a főtérre ér. "Hogyan tudj majd elférni a járdán egy több ezres tömeg?" – kérdezett vissza ismét az igazgató.

Bretfelean hangsúlyozta: Marosvásárhelyen hosszú idő után tavaly, a Székely Szabadság Napján szembesült először olyan eseményekkel, amelyek etnikai feszültségekhez vezetnek. "Tavaly a székely fevonulók azt kiabálták, hogy Bocskorosok, takarodjatok haza! Ez éppen olyan sértő, mint amikor a Steaua szurkolói Kolozsváron azt skandálják: Magyarok, takarodjatok ki az országból! Marosvásárhely multikulturális város, tiszteletben kellen tartanunk egymást" – fogalmazott a városi rendőrség igazgatója. 

Bretfelean kérdésünkre elmondta, a délutáni tüntetések megakadályozására a városi rendőrségnek nincs hatásköre. A felvonulás idején a csendőrség felügyeli a rendet.

„A járdán mennek majd haza”

A Maros megyei csendőrség szóvivője nem tud felvonulásról. "Ne tévesszük össze a felvonulást a megemlékezésről való távozással" – válaszolta a maszol.ro érdeklődésére Daniel Manea, aki szerint az engedélyezett megemlékezést követően a résztvevők haza fognak menni. "A járdán közlekednek, de ez nem felvonulás" – tette hozzá.

Arra a felvetésünkre, hogy a szervezők felvonulást készülnek szervezni, a szóvivő újból megerősítette: szóba sem jöhet felvonulás, a megemlékezés után a résztvevők hazatérnek. „Részt vesznek a székely vértanúk emlékművénél a megemlékezésen és koszorúzáson, majd onnan mindenki távozik. A járdán haladnak, de nem felvonulnak, az nem felvonulás” – hajtogatta Manea.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?