Közzétette „RMDSZ”-esített programját a kormány

Közzétette pénteken az RMDSZ és a román koalíciós pártok közötti megállapodásban foglaltakat is tartalmazó programját a kormány.

A dokumentum nagyjából egyezik az időközben felbomlott Szociál-Liberális Szövetség (USL) korábbi programjával, ám törölték belőle az USL rövidítést. Tételesen bekerült a kormánynak az a vállalása, hogy törvényben teszi lehetővé az önkormányzatok számára a település zászlajának kitűzését a helyi intézményekre, a román és az uniós zászló mellé.

A program nem említi az RMDSZ-nek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel (MOGYE) kapcsolatos konkrét kérését, bekerült viszont a kormánynak az a vállalása, hogy a kisebbségek nyelvén történő oktatás terén alkalmazzák az oktatási törvényt. Ez utóbbi jogszabályba egy múlt heti képviselőházi módosítással ismét bekerült az előírás, amely szerint kormányhatározattal – magyar – karokat lehet létrehozni az egyetemeken. Ezt még a szenátusnak is meg kell szavaznia.

Ugyanakkor a kormány a tanügyi téren a következőket vállalja: biztosítja a román nyelv és az anyanyelv elsajátításának a feltételeit; kiterjeszti a kisebbségek nyelvén történő oktatást és javít a minőségén; lehetővé teszi a kisebbségi diákok anyanyelvén írt önálló tankönyvek kiadását a közoktatásban; a multikulturalitás jegyében alakítja át a tanterveket; biztosítja a kisebbségi diákok nyelvén oktató pedagógusok továbbképzését.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?