USD

Aláírta a koalíciós szerződést az RMDSZ és az USD

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyének megoldásától gazdasági és szociális intézkedésekig terjed az a politikai megállapodás, amelyet hétfőn délután a parlamentben a koalíciós szerződéssel együtt írtak alá az RMDSZ és a Szociáldemokrata Szövetség vezetői. Victor Ponta bemutatta a kormányát.

Hétfőn délután a parlamentben aláírták a koalíciós szerződést és az ahhez kapcsolódó politikai megállapodást az RMDSZ és a Szociáldemokrata Szövetség (USD) vezetői.

A parlament épületében először Victor Ponta miniszterelnök és Kelemen Hunor szövetségi elnök látta el kézjegyével azt a megállapodást, amely az RMDSZ-nek a kormányba lépéséről szól. Ezután csatlakozott hozzájuk Daniel Constantin, a Konzervatív Párt (PC) elnöke és Gabriel Oprea, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke. A négy pártelnök aláírta azt a politikai megállapodást is, amely a 2014-2016-os közös kormányzásuk alapját képezi. Az új, négypárti kormánykoalíciót a nemzeti kisebbségek frakciója is támogatja a parlamentben.

A koalíciós szerződés mindössze három pontból áll. Az első pont szerint az RMDSZ részt vesz a kormányban és felvállalja azt a 2016-ig szóló kormányprogramot, amelyet 2012-ben szavazott meg a parlament. A második pont szerint az RMDSZ parlamenti mandátumainak arányában miniszteri és államtitkári tisztségeket kap a kormányban. A harmadik pont szerint a kormányzati szintű döntéseket konszenzussal hozzák meg a koalíciós pártok vezetői.

Az RMDSZ feltételei

Ennél jóval érdekesebb az RMDSZ kormányra lépésének feltételeit tartamazó politikai megállapodás, amely számos, a romániai magyar érdekérvényesítés szempontjából fontos elemet rögzít. Ez a dokumentum egyebek mellett leszögezi: a felek csak közös megállapodással dönthetnek az alkotmánymódosításról, az ország közigazgatási-területi újrafelosztásáról, amelynek figyelembe kell vennie a térségek különböző történelmét, kultúráját és hagyományát. Vállalták, hogy a magyar nemzetiségűek arányos képviselettel rendelkezzenek a dekoncentrált, a megyei és a helyi intézményekben, és ugyanígy a nem magyar nemzetiségűek is arányos képviseletre jogosultak ott, ahol RMDSZ-esek vezetik a szóban forgó intézményeket. Ez utóbbi kitétel megfigyelők szerint a székelyföldi románokra vonatkozik.

A megállapodás kitér a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának megalakítására különálló intézetek révén. A szöveg úgy fogalmaz, hogy ezt a kérdést a MOGYE román és magyar oktatóinak 2012. szeptember 22-én aláírt megállapodása értelmében kell rendezni. Erről az egyezményről a magyar oktatók többször kedvezően nyilatkoztak, de nehezményezték, hogy előírásai csak részlegesen valósultak meg.

A felek vállalták, hogy konzultálni fognak a magyar kisebbség nyelvi, kulturális és oktatási identitásával kapcsolatos valamennyi kérdésben, akárcsak az oktatási törvény bármely módosításáról. A dokumentum leszögezi azt is, hogy az új parlamenti többség támogatja a nemzeti kisebbségek által már elnyert jogok megőrzését.

A parlament által 2012-ben elfogadott kormányprogram szerint - olvasható a dokumentumban - a felek vállalják a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai alkalmazását, a kisebbségi törvénytervezet elfogadását, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet anyagi támogatását, valamint az egyházi ingatlanok restitúciójának felgyorsítását.

A felek vállalták a decentralizáció folytatását, valamint egy olyan törvénytervezet kidolgozását és elfogadását, amely lehetővé teszi a helyi önkormányzatoknak, hogy saját zászlójukat is kifüggeszthessék az alárendeltségükbe tartozó intézményekre a román és az uniós zászló mellett. A megállapodás kitér az észak-erdélyi autópálya építésének folytatására, különös hangsúlyt helyezve az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakasz megépítésére.

Victor Ponta bemutatta kormányát

A dokumentumok aláírását követő sajtótájékoztatón Victor Ponta bemutatta kormányát, amelynek összetételéről és programjáról kedden szavaz a parlament két háza.

Liviu Dragnea – fejlesztési miniszter, kormányfőhelyettes 
Gabriel Oprea – belügyminiszter, kormányfőhelyettes 
Kelemen Hunor – kulturális miniszter. kormányfőhelyettes 
Daniel Constantin – mezőgazdasági miniszter, kormányfőhelyettes 
Titus Corlăţean – külügyminiszter 
Mircea Duşa – védelmi miniszter 
Robert Cazanciuc – igazságügyi miniszter 
Korodi Attila – környezetvédelmi miniszter 
Nicolae Bănicioiu – egészségügyi miniszter 
Remus Pricopie – oktatási miniszter 
Constantin Niță – gazdasági miniszter 
Ioana Petrescu – pénzügyminiszter 
Eugen Teodorovici – uniós alapokért felelős miniszter 
Dan Șova – szállításügyi miniszter 
Liviu Voinea – költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter 
Gabriela Szabo – ifjúsági és sportminiszter 
Rovana Plumb – munkaügyi miniszter 
Aurelia Cristea – társadalmi párbeszédért és civil társadalomért felelős miniszter 
Eugen Nicolicea – parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter 
Florin Jianu – kis- és középvállalkozásokért, valamint turizmusért felelős tárca nélküli miniszter 
Mihnea Costoiu – felsőoktatási és kutatási tárca nélküli miniszter 
Doina Pană – víz- és erdőgazdálkodási miniszter 
Răzvan Nicolescu – energiaügyi miniszter 
Alexandru Răzvan Cotovelea – távközlési miniszter 
Bogdan Stanoevici – határon túli románokért felelős miniszter. 

 

Kimaradt?