Băsescu aláírta az új miniszterek kinevezését, leteszik az esküt

Letették a hivatali esküt szerdán az RMDSZ részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új kormány miniszterei, köztük Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. 

A miniszterek kinevezését Traian Băsescu államfő írta alá, miután megállapodott Victor Ponta kormányfővel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját. A kinevezések aláírását maga az államfő jelentette be szerdán.

Mint ismert, a Demokrata Liberális Párt (PDL) alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány új összetételéről hozott parlamenti határozat ellen, azt kifogásolva, hogy a szociáldemokrata miniszterelnök nem kért parlamenti megerősítést az RMDSZ bevonásával alakult új kormánya programjára is. Miután Ponta vállalta, hogy a parlament elé terjeszti a kormányprogramot, az államfő letett arról, hogy a kinevezésekkel megvárja az alkotmánybíróság döntését és aláírta a beiktatásukról szóló elnöki rendeletet.

Üdvözölte az RMDSZ-t

Az új miniszterek, köztük az RMDSZ tisztségviselői, Kelemen Hunor kulturális miniszter és kormányfő-helyettes, valamint Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szerdán délután 6-kor tették le a hivatali esküt. 

"Üdvözlöm az RMDSZ kormányzati szerepvállalását. Régi és megbízható szövetségesek, ha megállapodsz velük, ezt tapasztalatból mondom. Pezsgő nincs, mert a kormányfő levágta a költségvetésemet" – jelentette ki a ceremónia végén az államfő.

Ezért késtek ennyit

Az eskütétel azért húzódott ennyire el, mert Băsescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán azt mondta, nem teljesíthetik Băsescu kérését, mert az ideiglenes miniszterekkel működő kormány nem vállalhat felelősséget a beiktatásra váró kabinet programjáért. Délután sikerült Băsescunak és Pontának megegyeznie abban, hogy beiktatják a minisztereket és majd az új kabinet fogja teljesíteni az elnök elvárását, elfogadtatva a parlamenttel is a magyar szövetséggel kiegészült kormány programját.

Băsescu a beiktatás előtt rámutatott: fontos, hogy az alkotmányossági óvást ettől függetlenül elbírálja a taláros testület, mert ilyen politikai helyzetre még nem volt példa Romániában. Kifejtette: korábban legfeljebb az fordult elő, hogy egy-egy párt kilépett a kormányból, de arra nem volt példa, hogy egy kormányátalakításnál új politikai alakulat csatlakozzék a koalícióhoz. Az államfő úgy vélekedett, bármilyen döntést is hoz az alkotmánybíróság, a taláros testületnek nem áll hatalmában a kormányt leváltani, azt csak a parlament tehetné meg.

Victor Ponta az eskütétel után azt mondta: az ellenzék alkotmányossági óvása okafogyottá válik azáltal, hogy a parlament megerősíti az új kormány programját.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?