Az államfő csak feltételekkel nevezi ki a minisztereket

Az alkotmányossági rend megőrzésére hivatkozva kedden az államfő felszólította a miniszterelnököt, hogy parlamenti felelősségvállalással fogadtassa el a harmadik Ponta-kabinet programját. Közölte, hogy ellenkező esetben beváltja korábbi ígéretét, és az alkotmánybíróságon megtámadja az új kormány összetételét jóváhagyó parlamenti határozatot.

Traian Băsescu ezt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, néhány perccel azután, hogy a parlamenti szakbizottságok meghallgatták és pozitívan véleményezték a miniszterjelölteket. A képviselőház és a szenátus délután háromkor ült össze megszavazni a kormány összetételét.

Az államfő továbbra is fenntartja, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával megváltozott a harmadik Ponta-kabinet programja is. Már csak abból az egyszerű okból is – érvelt –, hogy ez a program a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vállalásaira hivatkozik, ez a pártszövetség pedig a liberálisok ellenzékbe vonulása óta már nem létezik. Emellett szerinte az RMDSZ és a Szociáldemokrata Szövetség (USD) közötti politikai megállapodás is "hozzátett" a kormányprogramhoz.

Az államfő javaslata

Băsescu szerint ha a parlament előzőleg nem hagyja jóvá a kormányprogram módosulását és csak a miniszterekről szavaz, akkor az alaptörvény adta lehetőséget kihasználva legkevesebb ötven honatya – a kormányprogram módosulására hivatkozva – az alkotmánybíróságon megkérdőjelezheti a harmadik Ponta-kabinet legitimitását. Ha ezt megtörténik – a Demokrata Liberális Párt már jelezte is ezt a szándékát –, akkor az államfő a miniszterek kinevezésével megvárja a taláros testület döntését, amely elhúzódhat.

Băsescu említette azt a lehetőséget is, hogy korábbi ígéreteihez híven maga fordul az alkotmánybírósághoz a kormányprogram módosulására hivatkozva. Ezért a kormány mielőbbi beiktatása érdekében a következő megoldást ajánlotta a miniszterelnöknek: a parlament előtti felelősségvállalással fogadtassa el az új kormányprogramot, majd a parlament szavazza meg a minisztereket, akik ezután gond nélkül lehehetik az esküt az elnöki hivatalban. "Várok rájuk reggel hatig is, ha kell" – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint ha a kormányfő ezt a megoldást választja, akkor nem szükséges megvárni a parlament előtti felelősségvállalás esetében benyújtható esetleges bizalmatlansági indítvány szavazásra bocsátását, a miniszterek azonnal kinevezhetők. Ráadásul az alkotmánybíróság döntését sem kell megvárni, ha a honatyák egy csoportja megkérdőjelezi a taláros testületnél a Ponta-kormány legimititását.

Băsescu közölte, hogy javaslát megosztotta a miniszterelnökkel is. Hangsúlyozta, hogy nem politikai játszmákat űz, egyetlen célt követ:Romániának legitim, alkotmányos kormánya legyen. "Nem akarok olyan precedenst teremteni, amelyre később majd hivatkozni lehet" – fogalmazott az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?