Nem biztos, hogy kedden beiktatják az új kormányt

Nem teszik le az esküt a harmadik Ponta-kormány miniszterei kedden délután az elnöki hivatalban, ha az államfő megtámadja a kabinet összetételét jóváhagyó parlamenti határozatot.

Mint ismert, a képviselőház és a szenátus délután háromkor szavaz az új kormány összetételéről. A vonatkozó parlamenti határozat az elnöki hivatalba kerül, és az új miniszterek az államfő jelenlétében leteszik az esküt. Traian Băsescu azonban korábban jelezte: megtámadja az alkotmánybíróságon a parlamenti határozatot, ha úgy értékeli, hogy változott a kormányprogram a második Ponta-kabinet programjához képest.

"Ha az államfő az alkotmánybírósághoz fordul, akkor addig nem lesz eskületétel és új kormány sem, amíg a taláros testület nem dönt az elnöki hivatal és a parlament közötti alkotmányos konfliktusról" – magyarázta a maszol.ro-nak hétfőn délben Máté András. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, Traian Băsescu szándékai egyelőre nem ismertek.

Korábban Victor Ponta miniszterelnök közölte, hogy a kormány szerkezetének és politikai összetételének megváltoztatásához fogja kérni a parlament jóváhagyását, és nem egy új kormány beiktatásáról rendeznek bizalmi szavazást. Rámutatott: nincs szükség új kormányalakítási megbízásra, mert a kabinet nem veszítette el alkotmányos mandátumát, így az államfőnek semmilyen szerepe nincs a kormányátalakításban.

A maszol.ro-nak adott interjúban az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor azt mondta: a kormány programja nem változott. Tájékoztatása szerint a koalíciós tárgyalásokon körültekintően jártak el a pártelnökök, hogy ne adjanak fogódzókat Traian Băsescunak.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?