Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Nagy Zsolt ellen

Letöltendő börtönbüntetést kért hétfőn a korrupcióellenes ügyészség a legfelső bíróságon Nagy Zsolt egykori távközlési miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusa ellen, akit hatalommal való visszaéléssel vádolnak.

 Hétfőn tartották a legfelső bíróságon az utolsó tárgyalást abban a fellebbviteli perben, amelyben Nagy Zsolt mellett Tudor Chiuariu volt román igazságügyi miniszter is vádlott. November végén első fokon három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Nagy Zsoltot, Chiuariut viszont felmentették. Az ügyészség mindkét volt miniszter ellen 5 és 15 év közötti letöltendő börtönbüntetést kért. Ugyanis ekkora szabadságvesztés szabható ki a büntető törvénykönyv szerint hivatali visszaélés miatt. A perben a vádhatóság és Nagy Zsolt egyaránt fellebbezést nyújtott be.

Az ügyészség szerint Nagy Zsolt kezdeményezte miniszterként azt a kormányhatározatot, amelynek nyomán a vádlottak magántulajdonba játszották át a Román Posta tulajdonában volt egyik telket, mégpedig a piaci érték töredékérért. Az ügyészek szerint ezzel 8,6 millió eurós kárt okoztak az államnak.

Nagy Zsolt korábban azzal védekezett, hogy a szóban forgó telek mindig a postáé volt (vagyis nem képezte az állam közvagyonát), s mivel a magáncég egyik részvényese is maga a posta volt, szerinte nem keletkezhetett kár sem. A volt miniszter emlékeztetett, hogy ő csak kezdeményezte (illetve láttamozta) az említett kormányhatározatot, vagyis szerinte ez nem járhat jogi következményekkel, hiszen azt csak a kormány általi elfogadása emeli jogerőre, ami a teljes kabinet közös felelőssége.

Nagy Zsoltot december elején egy másik perben bűnszövetkezetben való részvételért ötéves letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?