Öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Nagy Zsoltot

Felmentették a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételért ötéves letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a román legfelső bíróság Nagy Zsoltot, a Tariceanu-kormány volt távközlési miniszterét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát a 2005-2006-os stratégiai privatizációk ügyében. Az ítélet nem jogerős - közölte a Mediafax hírügynökség.

Ugyanebben az ügyben Codrut Seres volt gazdasági miniszter bizalmas információk kiszivárogtatásáért hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. A két romániai miniszter és másik négy társuk ellen 2009-ben emelt vádat a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén. Közöttük van Kerekes Gábor, az RMDSZ volt ügyvezető alelnöke is, őt szintén öt évre ítélték bűnszövetkezetben való részvételért. 

Mind a hat vádlottat a 2005-ben és 2006-ban lezajlott stratégiai privatizációkban játszott szerepükért állították bíróság elé. Az ügyészek szerint törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor, például az Electrica Muntenia Sud áramszolgáltató, a román posta és a Romtelecom telefonszolgáltató esetében.

Az ügyet a bíróság időközben összekapcsolta egy ezzel összefüggő, 2006-ban kirobbant kémbotrány ügyében indított eljárással, így kedden másik négy, kémkedéssel vádolt ember esetében is ítéletet hirdettek. A legsúlyosabb büntetést a kémhálózat vezetőjének tartott bolgár Sztamen Sztancsev kapta: őt 11 évre ítélte a bíróság.

Kelemen: igazságtalan az ítéletet. A Transindexnek nyilatkozva Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felháborítónak és igazságtalannak nevezte az ügyben hozott első fokú - három tagú bírói tanács által hozott - ítéletet és reményét fejezte ki, hogy a fellebbezés után az öttagú tanács igazságos ítéletet hoz. Az RMDSZ elnöke rámutatott: meggyőződése, hogy Nagy Zsolt ártatlan és szolidaritásáról biztosította a volt minisztert a maga, illetve az RMDSZ nevében. 

A DIICOT több román kormánytag, valamint a Credit Suisse First Boston (CSFB) pénzügyi tanácsadó cég vezetői és munkatársai ellen még 2006-ban indított vizsgálatot. Az ügyészek szerint nemzetközi bűnszövetkezetet hoztak létre annak érdekében, hogy romániai privatizációkban tanácsadókként előnyös megrendelésekhez jussanak. Az ügyészek szerint a két miniszter is csatlakozott a bűnszövetkezethez, bizalmas információkat szolgáltattak ki.

Nagy Zsolt az ítélethirdetés után nyílt levelet tett közzé a Transindex hírportálon, amelyben pontról pontra elemzi az ellene felhozott vádakat megalapozatlannak minősítetve azokat.

Nagy Zsolt 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a távközlési minisztériumot. Tisztségéből való felfüggesztése után visszavonult a politikától.

Kimaradt?