Borbély: önállóan indul az RMDSZ a választásokon

Nem köt egyezséget egyik magyar párttal sem az RMDSZ – jelentette ki csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Borbély László. A politikai alelnök az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőinek szerdai felvetésére reagált.

Borbély László emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ megnyerte az önkormányzati választásokat, bebizonyította, hogy élvezi a magyarság bizalmát. „Mi készülünk a parlamenti választásokra, nem fogunk közös listán indulni senkivel, hiszen mi a magyarsággal kötünk szövetséget" – hangsúlyozta a politikus.

Az RMDSZ politikai alelnöke szerint az EMNP és az MPP bebizonyította, hogy „egyszerűen nem képesek partneri kapcsolatra", és ez a helyhatósági választások kampányában is érzékelhető volt. Másrészt szerint nincs szükség olyan szövetségesekre, akik, miután RMDSZ-listára felkerültek, másnap kilépnének.

„Hogy nézne ki az az a magyar nemzeti válogatott a román parlamentben, ha másnap két vagy három játékos venné a kalapját, és azt mondaná, hogy semmi közöm a válogatotthoz. Ez történt Tőkés Lászlóval 2009-ben, amikor jóhiszeműen feltettük őt első helyre az RMDSZ-listára. RMDSZ-politikusként került be az Európai Parlamentbe, azóta pedig megtett nemcsak kritizálta az RMDSZ-t, de hogy új pártot hozzon létre" – mondta Borbély.

Tájékoztatása szerint az RMDSZ szeptember végéig lezárja a jelöléseket. Mint mondta, kihívást jelent viszont öt százalékos bejutási küszöb, mert a jelek szerint nagy lesz a román részvétel a szavazáson. „Meg kell értetni a magyarsággal a részvétel fontosságát. Fontos a magyarság számára, hogy legyen egy hiteles érdekvédelmi szövetség a román parlamentben, amely képviseli az érdekeiket" – fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke.

Kimaradt?