Kelemen: nyitva állnak a kapuk a szövetségben

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (MPP) politikusai egyaránt azt szorgalmazták szerdai sajtótájékoztatójukon, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek fogjanak össze a decemberi parlamenti választásokon.

„Nemzeti válogatott"?

Az MPP háromszéki szervezete – a pártelnök Szász Jenő korábbi elképzeléseit idézve – „nemzeti válogatott" indítását javasolja. A párt sepsiszentgyörgyi elnöke, Bálint József sajtótájékoztatón rámutatott: a szeptember elsejei Igazság Napjának nevezett tüntetésen jelen volt az MPP és a Székely Nemzeti Tanács is, hiszen közösségi jogokért kellett tüntetni, egységesen kellett felsorakozni, és megmutatni a közösség erejét.

Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke hozzátette: akárcsak az Igazság Napján, a következő időszakban a nép képviselete érdekében is össze kellene fogni, hiszen az RMDSZ is azt üzente a legutóbbi választási kampányban, hogy „Minden magyar számít". A politikus emiatt „elképesztőnek" nevezte, hogy a sepsiszentgyörgyi tüntetés követően Kelemen Hunor szövetségi elnöke azt nyilatkozta: az RMDSZ külön indul a parlamenti választásokon.

A megyei elnök szerint olyan „nemzeti válogatottat" kell összeállítani, amelyben minden politikai szervezet az önkormányzati választásokon elért eredménye alapján kap helyet. Az MPP is szeretne részt venni a döntéshozatalban, bár nem bízik benne, hogy az RMDSZ hajlandó lesz az összefogásra – mondta Kulcsár Terza József.

Az RMDSZ nélkül is indulna az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mindenképpen részt vesz decemberben a parlamenti választásokon, lehetőleg egy minél szélesebb magyar összefogás részeként, a közösen kialakítandó „erdélyi magyar nemzeti minimum" képviseletében – közölte szerdai sajtóértekezletén Toró T. Tibor, a párt elnöke.

A poltikus megismételte felhívását a 2009-ben létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) megújítására, amelyben mindhárom magyar politikai szervezet, valamint a magyar civil és ifjúságpolitikai szervezetek határoznák meg az erdélyi magyar nemzeti minimumot, amelyet a magyar képviselőknek, szenátoroknak kell majd Bukarestben képviselniük.

Toró közölte: reméli, hogy az összefogásban a RMDSZ is partner lesz, ha mégsem, akkor az EMNP egy „szűkebb összefogás" tagjaként indul a választásokon.

Kelemen: magam is a párbeszéd híve vagyok

Az RMDSZ elnöke a maszol.ro-nak múlt héten adott interjúban a választások előtti összefogásról azt nyilatkozta: nyitott bármilyen kezdeményezésre, ami szövetségen belül történik. „Ami az RMDSZ-en belül történik, és aki ezért tenni akar, az előtt nyitva állnak a kapuk a szövetségben. A szövetségben mindenkinek van helye" – fogalmazott Kelemen Hunor.

A politikus szerint azonban cinizmus, rossz ízű vicc új egységről beszélni azoknak, akik tegnapelőtt még az RMDSZ-ben voltak, majd kiszálltak, és 14 százalékos támogatottságuk van az erdélyi magyarság körében a szövetség 86 százalékához képest. „Az EMNP jelen pillanatban akkor jut mandátumokhoz, ha az RMDSZ beviszi őket a hátán a parlamentbe" – emlékeztetett Kelemen.

A szövetségi elnök kijelentette: maga is a párbeszéd híve, bármikor le tud ülni a másik két politikai szervezet vezetőjével tárgyalni. „Ám a negatív önkormányzati választási kampány után nem látom azt, hogy a közösségünkben hirtelen más opciók felmerülhetnének" – tette hozzá.

Kovács: az RMDSZ ajtója nyitva áll

Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter a Hargita Népének nyilatkozva „értelemszerűnek" nevezte azt, hogy az MPP és az EMNP is összefogást sürget, tekintettel a két politikai szervezet önkormányzati választásokon elért eredményeire.

A politikus szerint a választási törvényt ismerve kizárt egy koalíció létrehozásának a lehetősége, mert ebben az esetben nyolcszázalékos lenne a bejutási küszöb. Ami az MPP által javasolt új jogi keretet, új pártot illeti, Kovács úgy véli, mind a Szász, mind pedig a Toró által kezdeményezett jogi keretek már megbuktak, most pedig egy harmadikban gondolkodnak.

„A napokban kezdődnek az RMDSZ-en belül a rangsoroló jelölőgyűlések, amelyeken bárki megméretkezhet. Júniusban is bebizonyosodott, hogy a választók bizalma az RMDSZ irányába a legnagyobb, ezért ismételten azt mondom: a szövetségen belül meg lehet méretkezni, s a többség által támogatott jelöltek indulhatnak majd az RMDSZ színeiben a decemberi parlamenti választásokon" – szögezte le Kovács a székelyföldi napilapnak.

Kimaradt?