Kelemen Hunor: RMDSZ-színekben kell indulni az EP-választásokon

​Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) önállóan kell indulnia az európai parlamenti választásokon, és nem szabad engednie más magyar szervezetek zsarolásának. Az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén elemezte a 2013-as év politikai eseményeit, és beszélt a jövő év kihívásairól. 

„Nem engedünk a zsarolásnak, és nem ígérünk befutó helyet (az európai parlamenti választások jelöltlistáján) olyan politikusoknak, akik a mi bizalmunkkal visszaéltek. (...) Nem tudjuk meg nem történtté tenni mindazt, ami a 2012-es parlamenti választásokon történt" - jelentette ki az elnök. Arra utalt, hogy négy évvel ezelőtt Tőkés László vezette az RMDSZ választási listáját, a volt püspök védnöksége alatt megalakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig a 2012-es parlamenti választásokon elindult az RMDSZ ellen.

Az RMDSZ-elnök szerint a szövetségnek annak tudatában kell készülnie a választásra, hogy maga mögött tudhatja a romániai magyar nemzeti közösség 89 százalékának a támogatását. "Ettől a felelősségtől nem szabadulni kell, ezt nem megosztani kell, hanem élni vele" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, partnerséget ígérnek mindenkinek, aki abban érdekelt, hogy ne a megosztást erősítse. 

Kelemen Hunor megemlítette: az RMDSZ a magyarországi választójoggal kapcsolatban is azt mondja, hogy élni kell a megszerzett joggal. "Ahogy a könnyített állampolgárság megszerzéséhez is segítséget nyújtottunk anélkül, hogy ezért bárkitől ellenszolgáltatást kértünk vagy vártunk volna el, a regisztrációval kapcsolatosan is így járunk el" - hangsúlyozta. 

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, hogy a szövetség a jelenlegi ellenzéki helyzetében sem változtatta meg a politikája irányát, eszköztárát. Utalt a Székelyek nagy menetelésében való részvételt vitató hangokra. "Nem tartom életszerűnek azt a felvetést, mely szerint vagy politizálunk a parlamentben, az önkormányzatokban, vagy menetelünk. Azt mondom, hogy az is-is helyzet sokkal inkább igaz. Eszköztárunkat kiegészítjük olyan eszközökkel, amelyeket ez a szervezet még használt. És valószínű, hogy az élet még teremthet olyan helyzetet, amikor használnia kell" - magyarázta Kelemen Hunor.

A politikai beszámoló teljes szövege itt elolvasható.

Kimaradt?