Nagy erőkkel készül a háromszéki csendőrség

Nagy erőkkel készül a román csendőrség és rendőrség a közrend biztosítására a Székelyek nagy menetelésén. Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, a demonstráció helyszínének a nagy kiterjedése, és az országúti forgalom miatt lesz szokatlan a csendőrségre háruló feladat. A szóvivő szerint a rendfenntartók a részvevők biztonságát tartják szem előtt, valamint azt is, hogy biztosítsák a forgalom folyamatosságát.

A feladat ellátásában a Kovászna megyei csendőrkapitányságnak a megyei rendőrkapitányság és a katasztrófavédelem, valamint a Brassó megyei csendőrség mobil különítménye nyújt segítséget. A rendfenntartó erők létszámát a szóvivő nem akarta közölni, de elmondta, az mindenképpen elégséges lesz, ha pedig a felvonulók száma megköveteli, további egységeket tudnak mozgósítani.

A csendőrség a rendőrség és a katasztrófavédelem korábban közös közleményben tudatta: a felvonulást vasárnap a helyi idő szerinti 11 és 15 óra közötti időszakra (közép-európai 10-14 óra) engedélyezték. Kérték az autósokat, ebben az időszakban lehetőleg kerüljék el a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút Kovászna megyei szakaszát. Alternatív útvonalakat is javasoltak számukra. A hatóságok azt is közölték, hogy tilos lovakkal, lovas szekerekkel részt venni a felvonuláson.

A Székelyek nagy menetelését szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs csütörtökön azt mondta, kétszázezer részvevőre számít, de hozzátette, nem tulajdonít nagy jelentőséget a számoknak, ezeknél fontosabbnak tartja, hogy a résztvevők a közösségi összefogás élményében részesüljenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?