Kétszázezer embert várnak a menetelésre

Kétszázezer résztvevővel számol vasárnap a Székelyek Nagy Menetelésén a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke. Izsák Balázs pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kijelentette: "Vasárnap csak az maradjon otthon, akinek a nevére kiállított hivatalos halotti bizonyítványa van. Más igazoló iratot nem fogadunk el".

Az SZNT elnöke elmondta, a vasárnapi nagyszabású rendezvénytől azt várják el, hogy a „Bukarest” megérti: elhibázott spekuláció az, hogy ha a hatalom semmibe veszi, levegőnek nézi a székelyföldi közösséget, akkor előbb-utóbb kifulladnak az autonómiatörekvések. „A párbeszéd hiánya felerősíti az autonómia iránti igényt, és újabb hulláma jön a tiltakozásnak. Hallatlanul nagy a tárháza azoknak a demokratikus eszközöknek, amivel bosszantani lehet a román államot” – mondta Izsák Balázs, aki leszögezte: szeretnék, ha az autonómia kapcsán elkezdődne a párbeszéd a román állam képviselőivel.

Az SZNT elnöke sajtótájékoztatóján bemutatta a legújabb mozgalmi jelképet, a „15/9-et”. Izsák szerint ezzel a számokra épülő üzenettel, az ország tervezett közigazgatási átalakítása kapcsán azt üzenik Románia kormányának, hogy tartsa tiszteletbe a Magyarország és Románia között megkötött államközi szerződést. A 15. cikkely 9. pontja ugyanis kimondja azt, hogy a felek tartózkodnak olyan intézkedésektől, amelyek az egyes nemzeti kisebbségek által lakott régiókban a lakosság arányait megváltoztatva arra irányulnak, hogy korlátozzák e személyeknek a jogait és szabadságát.

Ennek az államközi szerződésnek a megsértése lenne Székelyföld betagolása a hatmegyés Közép-régióba, vagy akár Brassó megyével közös közigazgatási régió létrehozása. Azt kérik Magyarország kormányától is, hogy a maga részéről kérje majd a román kormánytól azt, hogy a két állam közti szerződést tartsa tiszteletben – mondta Izsák.

Emlékeztetett arra is, hogy a Székelyek Nagy Menetelésével ünnepli vasárnap megalakulásának tíz eves évfordulóját az SZNT: 2003. október 26-án, a háromszéki megyeszékhely könyvtárának Gábor Áron termében alakult a szervezet, amely a székelyföldi autonómia elérését tűzte ki célul. „Évfordulóról beszélünk, de ünnepről nem” – szögezte le Izsák Balázs, aki szerint akkor beszélhetne ünnepről, ha tíz év alatt elérték volna, hogy legyen autonómia.

Az SZNT azonban elérte azt, hogy bekerült a közbeszédbe az autonómia kérdése, ma már magyar és román politikusoknak egyaránt valamiképpen viszonyulniuk kell ehhez a kérdéshez. Létrehoztak egy jelképet, a székely zászlót, amely alá fel lehet sorakozni. Izsák Balázs rámutatott: a román hatalom részéről érkező tiltás és üldözés is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar közösség öntudatra ébredjen és magáénak vallja a székely zászlót. „Nem lenne ma Székelyföldön annyi székely zászló Codrin Munteanu háromszéki prefektus nélkül. Köszönjük neki, a jövőben is számítunk támogatására”, nyilatkozta Izsák Balázs.

A Székely Nemzeti Tanács tájékoztatási alelnöke, Ferencz Csaba elmondta: a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelésének szervezői elindították a rendezvény honlapját a www.szekelymenet.info oldalt, amely tartalmazza a megmozdulás céljait, azon megtalálhatóak a Kökös és Bereck közti 54 kilométeres élőlánc helyszínei, és minden olyan fontos tudnivaló, amire a résztvevőknek szükségük lehet. Ugyanezen a honlapon vasárnap a menetelés idején, a beszédek elhangzását követően azonnal közzéteszik azokat magyar és román nyelven is, illetve fényképeket és videofelvételeket közölnek a tüntetésről.  

Az SZNT elnöke elmondta, az elmúlt tíz évben az SZNT megteremtette az autonómia küzdelem mozgalmi hátterét, ide illeszkedik bele a március 10-i, marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja, amelyen 30.000 ember vett részt, és ilyen lesz a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelése is. Újságírói kérdésre-, hogy mi az, amit az elmúlt tíz évből hiányol - Izsák Balázs kifejtette: korábban is meg lehetett volna teremteni, a most körvonalazódó nemzeti konszenzust.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?