Négy óriási székely zászló készül a nagy menetelésre

Óriás székely zászlókkal, román és angol feliratú táblákkal felszerelkezve vonulnak a háromszékiek vasárnap a Székelyek Nagy Menetelésén. Az RMDSZ háromszéki vezetői, Tamás Sándor és Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták: a magyar politikai alakulatok, a történelmi egyházak és polgármesterek vállvetve mindent megtettek, hogy Kökös és Bereck között megvalósuljon az 54 kilométeres élőlánc.

Az RMDSZ háromszéki szervezete rendelt 3000 darab kisebb méretű székely zászlót illetve négy darab óriás – 250 méter hosszú és 2 méter széles - székely zászlót, amelyeket Kökösnél, a rétyi keresztútnál, Berecknél és Kézdivásárhelyen bontanak ki. Antal Árpád elmondta: rendeltek még kétszáz táblát, amelyből 150 román nyelvű és 50 angol feliratú. Magyar nyelvű táblát azért nem rendeltek, mert egymást nem kell meggyőzni semmiről, viszont fontosnak tartják, hogy a román és nemzetközi közvéleményt az autonómia ügye mellé állítsák, mondta a politikus.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint bíznak abban, hogy román partnereket is sikerül az ügy mellé állítani, sikerül meggyőzni őket arról, hogy az autonómia nem románok és Románia ellen van és, hogy gazdasági fellendülést hozhat a térségnek, hiszen ahol közelebb vannak a döntéshozók az emberekhez, ott jobban tudják kezelni a problémákat is. Antal Árpád ugyanakkor leszögezte: remélik a magyar és román szélsőségesek is távol maradnak a vasárnapi meneteléstől, hiszen az a cél, hogy román és nemzetközi partnereket állítsanak az ügy mellé.

Történelmi pillanattá válhat a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelése, hiszen még egyetlen ügy körül sem volt ilyen mértékű összefogás – mutatott rá sajtótájékoztatón Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke szerin a vasárnapi megmozdulás válasz arra, hogy „csontig ért a kés, amit a román hatalom forgat bennünk”. Szerinte október 28-án, hétfőn új helyzet lesz: azt várják el a nagy meneteléstől, hogy a román hatalom tárgyalóasztalhoz ül, hiszen eddig levegőnek néztek, az autonómiáról szóló kérések süket fülekre találtak. Hozzátette: ha a közakarat felmutatása után sem lesz változás, akkor következőkor radikálisabb módon kell fellépni.

A háromszéki ifjúsági szervezetek autonómia tábortüzet gyújtanak, interneten mozgósítanak és önálló ifjúsági menetoszlopot indítanak vasárnap a Székelyek Nagy Menetelésén, jelentette be a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöksége. Oltean Csongor, a háromszéki ifjúsági ernyőszervezet elnöke bejelentette, hogy önálló ifjúsági menetoszlopot szeretnének kialakítani vasárnap, ahová több mint kétszáz fiatal jelenlétére számítanak. Az ifjak az angyalosi letérőnél gyülekeznek 10 órától, ahol egy 250 méteres kifeszített székely zászlóval indulnak a rétyi keresztút fele. Egy fiatal korosztályt megcélzó kampányt is elindított a HÁRIT, melyet a Facebook közösségi oldalon élesítettek, és juttatták el annak üzenetét egy széles csoporthoz, amely minél nagyobb számú részvételre buzdítja az ifjú aktivistákat is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?