Könnyűszerrel levizsgázott Traian Băsescu hajóskapitány

Könnyűszerrel kivezette a rotterdami kikötőből és lehorgonyozta a nyílt tengeren a rá bízott hajót Traian Băsescu államfő azon a számítógépes szimulációs vizsgán, amelyet pénteken reggel tett le hajóskapitányi igazolványa felújítása érdekében a tengeri szállításban dolgozó személyzet szakmai felkészítésével foglalkozó CERONAV oktatóközpontnál.

„Ez egy normális feladat volt számomra, nem volt benne semmi különleges” – szerénykedett  az összesereglett újságíróknak Băsescu, hozzátéve, hogy a felújított igazolvány birtokában „3000 tonna feletti, bármekkora hajókat elnavigálhat”.

A számítógépes program különböző feladatokat állít a tanuló elé: hogyan kell biztonságosan átjutni a hajóval egy szoroson, vagy bekormányozni a tengeri járműt egy kikötőbe. A szimuláció a vizsgának is fontos eleme, a “nebuló” teljesítményét bizottság figyeli és értekeli ki.

Traian Băsescu pénteken reggel 8-tól vizsgázott. Saját korábbi nyilatkozata szerint csütörtökön hajnali 6-ig készült a megmérettetésre, mert nagyon szégyellte volna magát, ha elhasalna a vizsgán. „Javasolnám mindenkinek, aki politikai pályára akar lépni, hogy előtte legyen nagyon jó a saját szakmájában” – mondta az elnök, aki 2300 lejt fizetett a kurzusért.

Az államfő utoljára 2007 augusztusában frissítette fel hajóparancsnoki igazolványát, ennek szavatossága azonban 2012-ben lejárt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?