Reggel 6-ig biflázott Băsescu – újra hajóskapitány lesz?

Péntek reggel vizsgázik Traian Băsescu, hogy aktualizálja hajóparancsnoki igazolványát.

Az állemelnök hétfőtől kezdődően egy 40 órás kurzuson vesz részt, amelynek során felfrissíti mindazokat az ismereteit, amelyek elengedhetetlenek egy hajó irányításához – jelentette be Ovidiu Cupşa, a tengeri szállításban dolgozó személyzet szakmai felkészítésével foglalkozó CERONAV oktatóközpont igazgatója.

A kurzus részeként a volt és leendő hajóskapitány egy számítógépes szimulátoron frissíti fel ismereteit arról, miként kell elkormányozni egy hajót a tengeren.

A számítógépes program különböző feladatokat állít a tanuló elé: hogyan kell biztonságosan átjutni a hajóval egy szoroson, vagy bekormányozni a tengeri járműt egy kikötőbe. A szimuláció a vizsgának is fontos eleme lesz, a “nebuló” teljesítményét bizottság figyeli és értekeli ki majd.

Traian Băsescu pénteken reggel 8-tól vizsgázik. Saját bevallása szerint csütörtökön hajnali 6-ig készült a megmérettetésre, mert nagyon szégyellné magát, ha elhasalna a vizsgán.

“ Javasolnám mindenkinek, aki politikai pályára akar lépni, hogy előtte legyen nagyon jó a saját szakmájában” – mondta az elnök, aki 2.300 lejt fizetett a kurzusért.

Mindazonáltal ez a gyorstalpaló még nem lesz elegendő, ha Băsescu valóban vissza akarna térni a kapitányi hídra: szüksége lesz egy magasabb fokozatú kurzusra és vizsgára is (IMO).

Traian Băsescu utoljára 2007 augusztusában frissítette fel hajóparancsnoki igazolványát, ennek szavatossága azonban 2012-ben lejárt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?