Orban szerint az USR is Iordachéra szavazott, Barna ezt tagadja

Ludovic Orban kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csalódottságát fejezte ki Florin Iordache kinevezése miatt a parlament Törvényhozási Tanácsának elnöki tisztségébe, azt állítva, hogy az eredmények alapján úgy tűnik, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is a szociáldemokrata (PSD-s) jelöltre szavazott.

„Ami kedden történt, ismét bizonyossá tette, hogy ennek a parlamentnek, a PSD-többségnek távoznia kell. Nem tudom megérteni, hogyan lehetett megválasztani a Törvényhozási Tanács élére egy olyan személyt, aki erőszakot tett a független igazságszolgáltatáson, hatmillió ember vonult miatta az utcára az igazságszolgáltatás terén véghezvitt aberráns törvénymódosítások miatt” – adott hangot a felháborodásának Orban, Liviu Dragnea volt PSD-elnök „szolgájának” nevezve Iordachét.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Iordache az USR szavazatait is megkapta a keddi voksoláson, Orban leszögezte: „Az eredményeket látva, más magyarázat nincs. Ha megnézzük a Iordache által kapott voksokat, illetve azokat, amelyeket az USR alelnöki tisztségbe javasolt jelöltje kapott, ezt a következtetést lehet levonni”. A PNL Augustin Zegrean volt alkotmánybírósági elnököt javasolta a Törvényhozási Tanács elnöki tisztségére.

Florin Iordache egyike azoknak, akik miatt a PSD-t sokan a korrupt politikus és bűnözők védelmezőjének tartják. A politikus a volt szociáldemokrata pártelnök, a korrupcióért börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea jobbkezének számított. A PSD 2016-os választási győzelme után igazságügyi miniszterként Iordache a büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő sürgősségi kormányrendeletet fogadtatott el, amely az akkor már a vádlottak padjára ülő Dragnea felmentését eredményezte volna. Az 1989-es forradalom óta példátlan méretű ellenzéki tömegtüntetések hatására a rendeletet 2017 februárjában visszavonták és Iordachet lemondatták miniszteri tisztségéről.

Dan Barna, az USR elnöke szerint abszurd az ötlet, miszerint pártjának törvényhozói támogatták volna Florin Iordache kinevezését. „Azt állítani, hogy az USR valaha is Iordachéra szavazna, vicc, semmi más. A vád nevetséges” – nyilatkozta a sajtónak Barna. Hangsúlyozta, a keddi szavazáson jelen levő 20-21 URS-s parlamenti képviselő Augustin Zegreanra szavazott, és nevetségesnek tartja azt a felvetést, hogy alakulata politikai egyezményt kötött volna a PSD-vel.

Hozzátette, Florin Iordache kinevezése a Törvényhozási Tanács élére „szégyen, és az ország arculcsapása”. Dan Barna ugyanakkor bejelentette, hogy az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a kinevezéseket. Érvelése szerint a vonatkozó törvény értelmében a testület elnökének és vezetőségi tagjainak megválasztásához valamennyi képviselő és szenátor fele plusz egy fő szavazatára, azaz legalább 233 voksra van szükség, nem a jelen lévő törvényhozók többségének támogatására.

A parlament plénuma kedden 185 támogató és 43 ellenszavazattal megválasztotta Florin Iordachét a parlament Törvényhozási Tanácsának elnöki tisztségébe.

(Nyotóképen: Dan Barna és Ludovic Orban | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?