FRISSTVE - Az elhíresült 13-as rendelet atyja lett a Törvényhozási Tanács elnöke

FRISSÍTVE - Egy konzultatív szakmai testület, a törvényhozási tanács élén fejezheti be pályafutását Florin Iordache szociáldemokrata (PSD) politikus, a képviselőház alelnöke, akit az igazságügyi törvények "mészárosának" neveznek a jobboldali pártok a több százezres tüntetéseket kiváltó, elhíresült 13-as sürgősségi kormányrendelet kidolgozásában és a PSD igazságügyi reformját kidolgozó parlamenti különbizottság élén játszott szerepéért.

Iordachét nagy szavazattöbbséggel - 185 támogató vokssal 42 ellenében - kedden választotta a törvénytervezetek jogharmóniáját véleményező testület élére a parlament. Ellenjelöltje, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke mindössze 41 szavazatot és 187 ellenszavazatot kapott.

A Hotnews hírportál szerint Iordache addig maradhat a testület élén, ameddig akar, megbízatása ugyanis nem meghatározott időre szól, a jogszabályok nem pontosítják, hogyan lehet a törvényhozási tanács elnökét visszahívni. A poszt azért üresedett meg, mert a tanácsot eddig vezető 77 éves Serban Iliescu lemondott.

A lap szerint a PSD jelenlegi vezetése meg akar szabadulni Iordachétől, és nem biztosított már számára befutó helyet a decemberi parlamenti választásokon, mert egyike volt azoknak, akik miatt a PSD-t sokan a korrupt politikus és bűnözők védelmezőjének tartják. Iordache a volt pártelnök, a korrupcióért börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea jobbkezének számított.

A PSD 2016-os választási győzelme után igazságügyi miniszterként Iordache a büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő sürgősségi kormányrendeletet fogadtatott el, amely az akkor már a vádlottak padjára ülő Dragnea felmentését eredményezte volna. Az 1989-es forradalom óta példátlan méretű ellenzéki tömegtüntetések hatására a rendeletet 2017 februárjában visszavonták és Iordachet lemondatták miniszteri tisztségéről.

A parlamentben azonban nem sokkal később különbizottság alakult Iordache vezetésével, amely a PSD által szorgalmazott - az "ügyészállamnak" hadat üzenő, az ártatlanság vélelmét helyreállító - igazságügyi reformot volt hivatott levezényelni. A PSD által uralt parlamentnek a Klaus Iohannis államfővel folytatott hosszas jogi csatározás után sikerült az igazságügyi rendszer működését szabályozó törvényeket módosítani, de a büntetőjog átalakítását már nem tudták befejezni.

A Iordache-bizottság tevékenységének a Klaus Iohannis által 2019 májusában kiírt korrupcióellenes népszavazás, Dragnea bebörtönzése és a PSD európai parlamenti választási veresége vetett véget. A bizottság feloszlatását tavaly szeptemberben kezdeményezte az azóta PSD-elnökké választott Marcel Ciolacu házelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?