Antal Árpád: Sepsiszentgyörgyön nem élünk vissza a többségünkkel

A sepsiszentgyörgyi szavazók nagy többségének (76,49 százaláka) támogatásával negyedik mandátumát kezdi Antal Árpád RMDSZ-es polgármester, akinek EMSZ-es ellenjelöltje, Tatár Imola a szavazatok 7,62 százalékát szerezte meg.

„Tatár Imola vasárnap este felhívott telefonon és gratulált az eredményekhez. Elmondtam neki, bízom benne, hogy elfoglalja helyét az önkormányzati testületben és együtt fogunk dolgozni a következő években” – mondta Antal Árpád.

A polgármester rámutatott az RMDSZ-nek jelenleg 15 tanácsosa van a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, a következő mandátumban pedig 18 képviselője lesz. Az Erdélyi Magyar Szövetség 2 mandátumot szerzett a testületben, a román közösséget mindössze 1 liberális párti képviselő fogja képviselni, miután nem jutott be a Szociáldemokrata Párt.

„Ez a nagyarányú támogatottság megerősít abban, hogy azért fogunk dolgozni, hogy Sepsiszentgyörgy szintet lépjen és ezt meg is fogjuk tenni. Ehhez fontos volt a sepsiszentgyörgyiek visszajelzése, érezzük azt, hogy a közösség támogat bennünket” – mondta az újraválasztott polgármester.

„Az biztos, hogy nem fogunk visszaélni ezzel a többséggel, együtt szeretnénk dolgozni mindenkivel a város érdekében” – szögezte le Antal Árpád. Hozzátette: a következő mandátumban körzetesíteni fogják a várost, és minden tanácsos felelős lesz néhány utcáért, így az ott lakók tudják majd, hogy kihez kell fordulniuk, ha valamilyen problémát meg szeretnének oldani.

"Tanuljunk mások hibájából, láthatjuk, hogy minden szavazat számít!"

„A vasárnapi választás a jövőről szólt és ez a jövő ma elkezdődött” – mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy nagyarányú támogatottsággal újraválasztott polgármestere hétfői választási értékelőjét a közelgő parlamenti választásokra is kivetítette, és rámutatott, minden leadott szavazat számít.  

Antal Árpád szerint a következő fontos lépés a decemberi parlamenti választások lesznek és ennek kapcsán fontos arról beszélni, hogy mennyit ér egy leadott szavazat. Sepsiszentgyörgyön például a román közösség választásoktól való távolmaradása azt eredményezte, hogy 30 év után egyetlen liberális tanácstag fogja képviselni a teljes román közösséget.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) Sepsiszentgyörgyön mindössze 45 szavazata hiányzott, hogy elérje a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Brassóban pedig az RMDSZ-nek 248 szavazat hiányzott, hogy bekerüljön a helyi önkormányzatba.

„Próbáljuk meg tanulni mások hibáikból, nehogy oda jussunk majd decemberben, hogy néhány szavazaton múljon, hogy az RMDSZ eléri vagy sem a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki hozzátette: a szavazatok számlálásakor rendkívül izgult azért, hogy a román közösségnek legyen képviselője a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, és reméli, Bukarestben is így izgulnak azért, hogy az RMDSZ ne essen ki a parlamentből.

"Erdély megmutatta, mennyire színes"

„Azért nagyon nehéz ezt az országot vezetni, mert Románia három nagy történelmi régiójában nagyon eltérőek a politikai opciók, így Dél-Románia továbbra is PSD-s, Moldva közeledik Erdélyhez és kétharmad-egyharmad arányban liberális és szociáldemokrata, míg Erdély csaknem teljes mértékben liberális és RMDSZ-es” – mutatott rá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: Erdély most is megmutatta, hogy mennyire színes, hiszen Szeben megyében egy Német Demokrata Fórum színekben induló elöljárót választottak, Temesváron egy német ember lett a polgármester, míg Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben és Szászrégenben is túl lehetett lépni az etnikai dimenzión, és magyar emberekre bízták a városok vezetését.

A helyhatósági választások eredményéről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?