Lezárult a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választások eredményeit

Soós Zoltán független jelölt nyert Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor megőrizte polgármesteri tisztéségét. Zajlik a helyhatósági választásokon leadott szavazatok megszámlálása. Folyamatosan beszámolunk az eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól. A választás napjának eseményeiről itt olvashat. Cikkünk frissül.

00:59

Arad megye: új helyszínen aratott győzelmet az RMDSZ-es jelölt

Az eddigiekhez képest egy új helyszínen is RMDSZ-es polgármester nyert Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon: Sofronyán az eddigi alpolgármester, a szentpáli illetőségű Sandu Krisztián kapta a legtöbb szavazatot, a részeredmények alapján. Nagyiratoson, Kisiratoson, Németperegen és Tőzmiskén is RMDSZ-es siker született.

00:44

Újabb eredmények Bihar megyéből

Továbbra is községekből érkeztek be választási eredmények a Bihar megyei RMDSZ székházába. Biztos nyertes immár Szilágyi Zoltán Biharon, Nagy István Érkörtvélyesen, Horváth Béla Szalacson és Matyi Mkiklós Paptamásiban. (F. N. L.)

 

00:37

Nyerésre áll Kereskényi Gábor Szatmárnémetiben

A Szatmár megyei RMDSZ-től kapott információink szerint nyerésre áll Kereskényi Gábor polgármester Szatmárnémetiben. Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása 23.30-kor 30 százalékos feldolgozottságnál tartott. E szerint 10 600 megszámolt szavazatból Kereskényi Gábor 6000-et kapott.

00:24

RMDSZ-számlálás: Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor a polgármester

Olyan stádiumban van a szavazatok párhuzamos számlálása, hogy kijelenthetik: Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád és Kézdivásárhelyen Bokor Tibor jelenlegi polgármesterek fognak újrázni – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Tamás Sándor. 

Az RMDSZ háromszéki elnöke emlékeztetett: Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 40-ben állított polgármesterjelöltet. Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint Előpatakon egy erdélyi unikum is születhet: Kovács László RMDSZ-es polgármesterjelölt megnyerheti harmadik mandátumát egy olyan faluban, ahol a magyar közösség aránya alig 9 százalékos.  

00:23

Temesvár polgármestere elismerte vereségét, a német Dominic Fritz az utódja

Bár még csak a szavazatok 15 százalékát dolgozták fel, Nicolae Robu temesvári polgármester elismerte vereségét a vasárnapi helyhatósági választáson, aminek eredményeképpen a németországi Dominic Fritz lesz a bánsági nagyváros új elöljárója.

00:23

Érkeznek az eredmények Bihar megyében is

Egyelőre községekből érkeztek be választási eredmények a Bihar megyei RMDSZ székházába. Jelen állás szerint Kócza István érbogyoszlói,  Beke László érszőllősi, Kelemen Zoltán biharfélegyházi, Balazsi József érsemjéni, Vincze Nándor tóti, Nagy Miklós szalárdi, Nyiri Sándor kiskereki, Barcui Barna vedresabrányi és Mados Attila bihardiószegi polgármester újráznak. (F. N. L.)

00:14

Az RMDSZ jelöltje nyert több Szatmár megyei községben

A Szatmár megyei RMDSZ közlése szerint polgármesterjelöltjeik a következő községekben nyertek:

  • Kolcs községben a leadott 1863 szavazatból nagyjából 980 szavazatot kapott Kallós Zsolt, így ő a község új polgármestere.
  • Kökényesden az RMDSZ polgármestere újabb mandátumot szerzett: Tóth Zoltán a leadott kb. 1100 érvényes szavazatból 800-at kapott.
  • Avasújvárosban 1661 leadott szavazatból 1163 szavazatot kapott Majlát Gábor, az RMDSZ polgármestere.
  • Lázári községben Béres Antal Elek, az RMDSZ polgármesterjelöltje 2300 szavazattal megnyerte a választást
23:53

Kelemen Hunor: a 2016-oshoz hasonló eredményekre számít az RMDSZ

Az RMDSZ a 2016-oshoz hasonló eredményekre számít a vasárnapi helyhatósági választásokon – jelentette ki urnazárás után egy órával tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök. A politikus elöljáróban megköszönte a szavazóknak a részvételét, emlékeztetve arra, hogy a járvány körülményei között kellett megszervezni a választásokat.

Hangsúlyozta, hogy még iyen körülmények között sem maradt el jelentősen a részvétel a négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon jegyzett aránytól. A magyar részvételről elmondta, ez valamelyest elmaradt az országostól, de vannak olyan megyék is – Maros, Bihar és Szilágy megye –, ahol az országos átlagnál nagyobb volt a magyarok szavazási kedve, Szatmár megyében pedig magyar részvétel megközelítette az országos átlagot. „Köszönjük a magyar embereknek, hogy ilyen körülmények között is szavaztak” – mondta az RMDSZ elnöke.

23:52

Történelmi Máramaros: Hosszúmezőn újrázott az RMDSZ jelöltje

Megőrizte a polgármesteri tisztséget a Máramaros megyei Hosszúmezőn az RMDSZ, miután jelöltje, R. Fekete Lajos nyerte a vasárnapi helyhatósági választást.

23:31

Nicuşor Dan: „ma van az új Bukarest születésnapja”

„Ma van az új Bukarest születésnapja” – jelentette ki vasárnap este, az exit poll eredmények közzététele után Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR–PLUS) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott független fővárosi főpolgármester-jelölt. „Bízom benne, hogy a szavazatok megszámlálása után én leszek a főváros polgármestere" – mondta kampányközpontjában tartott sajtóértekezletén. (Agerpres)

23:31

Térképen a települések, ahol az RMDSZ nyert

Folyamatosan frissülő térképen lehet követni, hogy hol vezeti majd a következő négy évben RMDSZ-es polgármester a településeket. A térkép ezen a linken elérhető. 

Ezen a térképen követheted élőben, hol vezeti majd a következő 4 évben a településeket RMDSZ-es polgármester. https://szeptember27.rmdsz.ro/

Posted by RMDSZ on Sunday, 27 September 2020

 

23:14

Dan Barna: Románia megkezdte a jó kormányzás forradalmát

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy nyilatkozott a helyhatósági választások bukaresti exit-poll eredményeinek közzétételét követően: az eredmények azt bizonyítják, hogy Románia megkezdte a jó kormányzás forradalmát. „Az eredmények az exit-poll alapján azt jelzik, hogy Románia megkezdte a jó kormányzás forradalmát. Azt bizonyítják, hogy az USR–PLUS betartja a 2016-ban adott szavát, éspedig hogy a harmadik politikai erővé válik Romániában, és a régi politikai pártok alternatívája lesz” – mondta. (Agerpres)

23:14

Szatmár megye: Mikolában és Sárközújlakon az RMDSZ jelöltje nyert

Mikolában az RMDSZ polgármesterjelöltje, Dobos István nyerte a választásokat. Sárközújlakon az RMDSZ polgármestere folytathatja a munkát: Piricsi Arthúr 2600 szavazatból 1800 szavazatot kapott – közölte a Szatmár megyei RMDSZ.

23:13

Horváth István szociológus: nem a járvány miatt volt alacsony a részvétel

Nem elsősorban a járványtól való félelem, hanem a kampány tematikájának tétcsökkentő hatása a magyarázata annak, hogy a legutóbbi választásokhoz képest alaposan megcsappant a romániai választók szavazókedve – jelentette ki a Maszolnak vasárnap este Horváth István szociológus.

23:06

Ciolacu: „szankcionálták a PNL-t a bukarestiek a járvány alatti káosz miatt”

Szankcionálták a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) a bukarestiek a járvány alatt tapasztalt káosz miatt – jelentette ki a vasárnapi urnazárást követően Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A pártelnök köszönetet mondott a támogatóknak, akik a PSD jelöltlistáját hozták ki az első helyen a fővárosban (az exit-pollok szerint 33 százalék körüli eredményt értek el), és emlékeztetett: az európai parlamenti választások óta megduplázták támogatottságukat (16,2 százalék volt akkor). (Agerpres)

22:48

Ludovic Orban történelmi győzelemként értékelte a választási eredményeket

A nemzeti liberális pártiak számára történelmi jelentőségű a helyhatósági választások eredménye – jelentette ki az exit-poll-eredmények közzététele után Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. „A forradalom óta, 30 éve először a PNL megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a helyhatósági választásokon, és először győzte le minden kétséget kizáróan a PSD-t” – mondta Orban. (Agerpres)

22:19

Már megvan az RMDSZ első polgármestere

Mivel ő volt az egyetlen jelölt a tisztségre, Brém László lesz a következő négy évben is Mezőfény polgármestere – közölte a Szatmár megyei RMDSZ. A szavazáson több mint 700-an vettek részt. 

22:15

Exit-poll: Nicuşor Dan nyerte a bukaresti főpolgármester-választást

A CURS és az Avangarde közvélemény-kutató intézetek által készített exit-poll felmérés alapján a hivatalban lévő bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea kihívója, Nicuşor Dan nyert a főpolgármester-választást. A sorrend:

  • Nicuşor Dan – 47,20%
  • Gabriela Firea – 39%
  • Traian Băsescu – 8,60%
21:21

Elemző: már a következő hetek felméréseiben megmutatkozhat a politikai átrendeződés

A vasárnapi helyhatósági választások csaknem végleges részeredményei szerint a jobboldali pártok diadalmaskodtak a nagyvárosokban. Kolozsváron és Nagyváradon például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzött, Brassóban és Temesváron a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus USR–PLUS szövetség jelöltjei nyerték el a polgármesteri tisztséget. Bukarestben az USR–PLUS és a kormányzó PNL által közösen támogatott Nicușor Dan lett a főpolgármester a szociáldemokrata párti (PSD) Gabriela Firea helyett, és a főváros hat kerületéből is csak egyikben nyert a PSD jelöltje. Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint elképzelhető egy átrendeződés a politikai erők és szimpátiák terén.

20:54

Tamás Sándor: szerénynek kell lenni, és a békét megnyerni

Kovászna Megye Tanácsában az eddigi 20 helyett 22 önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek, amely mellett 3-3 tanácsosa lesz az Erdélyi Magyar Szövetségnek és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), illetve két önkormányzati képviselője lesz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD). Az RMDSZ-es Tamás Sándort a háromszékiek 63 százaléka szavazta meg, míg az EMSZ-es ellenjelöltje, Bálint József a szavazatok 10 százalékát kapta, tehát kettejükre leadott szavazatok kiteszik a Kovászna megyei magyar lakosság arányát.

Kovászna megyében tíz RMDSZ-es polgármesternek nem volt ellenjelöltje és ugyancsak tíz településen új polgármester nyert az RMDSZ színeiben. Háromszéken az Erdélyi Magyar Szövetség egyetlen polgármesteri tisztséget szerzett Esztelneken, míg független polgármesterjelöltek nyertek Baróton, Csernátonban és Ozsdolán.

Tamás Sándor hétfői választási értékelőjén rámutatott: toronymagas támogatottsággal nyert Antal Árpád Sepsiszentgyörgyön, Bokor Tibor Kézdivásárhelyen és Gyerő József Kovásznán. „Mivel fontosak számunka a városok, beszélnünk kell Barótról” – mondta Tamás Sándor, aki leszögezte: megértették a baróti emberek egyértelmű álláspontját, amikor a függetlenként induló Benedek Huszár Jánost választották polgármesternek. „Benedek Huszár Jánosnak az ajánlatunk az együttműködés” – szögezte le Tamás Sándor, aki nyilvánosan gratulált Barót új polgármesterének.

20:16

Antal Árpád: Sepsiszentgyörgyön nem élünk vissza a többségünkkel

A sepsiszentgyörgyi szavazók nagy többségének (76,49 százaláka) támogatásával negyedik mandátumát kezdi Antal Árpád RMDSZ-es polgármester, akinek EMSZ-es ellenjelöltje, Tatár Imola a szavazatok 7,62 százalékát szerezte meg.

„Tatár Imola vasárnap este felhívott telefonon és gratulált az eredményekhez. Elmondtam neki, bízom benne, hogy elfoglalja helyét az önkormányzati testületben és együtt fogunk dolgozni a következő években” – mondta Antal Árpád.

A polgármester rámutatott az RMDSZ-nek jelenleg 15 tanácsosa van a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, a következő mandátumban pedig 18 képviselője lesz. Az Erdélyi Magyar Szövetség 2 mandátumot szerzett a testületben, a román közösséget mindössze 1 liberális párti képviselő fogja képviselni, miután nem jutott be a Szociáldemokrata Párt.

20:15

Bihar megyében 21 településen nyert az RMDSZ

Bár még várni kell a hivatalos jegyzőkönyvekre, azt már tudni lehet, hogy a nagyváradi önkormányzatban négy, a Bihar megyei tanácsban hat helyet szerzett az RMDSZ. Hétfőn kora délután Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke, nagyváradi polgármesterjelölt, Szabó József megyemenedzser, megyei tanácsi elnökjelölt, és Szabó Ödön, a szövetség megyei ügyvezető elnöke összegezték a helyhatósági választások eredményeit.

18:45

Az RMDSZ elveszítette Székelykeresztúrt, Tusnádfürdőn független jelölt nyert

Székelykeresztúron nem sikerült újráznia az RMDSZ-es Rafai Emilnek, a szavazópolgárok Koncz Hunor-Jánost (EMSZ) választották polgármesternek. 

Tusnádfürdőn Butyka Zsolt független jelölt 482 vokssal nyert az EMSZ 330 szavazatot gyűjtő, hivatalban lévő polgármestere, Albert Tibor ellenében. (Agerpres)

18:39

Nagybánya: Cătălin Cherecheş marad a polgármester

Cătălin Cherecheş, a Máramarosért Koalíció jelöltje marad Nagybánya polgármestere a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint. A liberálisok számítása értelmében Chereceş a szavazatok 41,6 százalékával nyert, a PNL jelöltje, Mircea Cirţ 28,15 százalékot kapott. 

16:21

Hét Hargita megyei településen nyertek román jelöltek polgármesteri széket

Legyőzte a Hargita megye északi részében található Maroshévíz  városának eddigi nemzeti liberális párti polgármesterét, Stelu Platont a Szociáldemokrata Párt jelöltje, Dumitru Olariu. Húsz éve ez az első eset, hogy a szociáldemokraták adják a román többségű város polgármesterét.

Az új polgármesterre 1713 szavazat érkezett, míg elődjére 1434-en voksoltak. A PSD Hargita megyei elnöke, Romeo Ţepeş-Focşa úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy ez a győzelem történelmi jelentőségű, hiszen a PSD nincs kormányon jelenleg.

A párt egyébként további román többségű Hargita megyei településeken is elnyerte a polgármesteri széket: Vaslábon, Várhegyen, Galócáson, Salamáson, Gyergyótölgyesen és Gyergyóhollón.

Bélbor az egyetlen község, ahol nem PSD-s, hanem PNL-s román jelölt nyert mandátumot. (Agerpres)

15:54

Marossy Zoltán: teljes megújulásra van szükség a Temes megyei RMDSZ-szervezetekben

Katasztrofálisnak nevezte a vasárnapi helyhatósági választásokon elért eredményeket Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke, aki az alapszervezetek teljes megújulását szorgalmazta, miután a szövetség nem jutott be a temesvári képviselőtestületbe és a végvári polgármesteri tisztséget is elveszítette. 

15:44

Végleges: Márk Endrét választották meg Szászrégen polgármesterévé

Az RMDSZ jelöltje, Márk Endre nyerte el Szászrégen polgármesteri tisztségét a vasárnapi helyhatósági választásokon a voksok 44,30 százalékának (6242 szavazat) megszerzésével. Fő riválisa, a nemzeti liberális párti Gabriel Toncean 4649 (32,9 százalék) szavazatot kapott.

Az RMDSZ nyolc helyi tanácsosi helyet is megszerzett a 19-ből, a PNL-nek szintén nyolc tanácsosa lehet, a PSD-ALDE szövetség pedig három jelöltet juttatott be a helyi tanácsba.

Szászrégennek korábban is volt már magyar polgármestere: Nagy András 2004-ben, majd 2008-ban is nyert az RMDSZ színeiben. 2012-ben alulmaradt a PSD jelöltjével, Maria Precuppal szemben, aki aztán 2016-ban újrázni tudott. 

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Szászrégenben a lakosság 62,57 százaléka román, 24,79 százaléka magyar, 6,22 százaléka pedig roma nemzetiségű. (Agerpres)

14:38

Először nyert polgármesteri széket Bákó megyében az RMDSZ

Oltean Péter személyében első alkalommal lesz RMDSZ-es polgármestere a Bákó megyében található Gyimesbükk községnek. A magyarság számaránya alig éri el a 50 százalékot az 1968-as megyésítés alkalmával a moldvai megyéhez csatolt településnek.

Borboly Csaba megyeelnök társaságában jelentette be hétfőn délelőtt választási győzelmét Oltean Péter, Gyimesbükk RMDSZ-es polgármesterjelöltje. A községet először vezetheti a szövetség színeiben versenybe szálló politikus. „Úgy gondolom, hittel és bátorsággal nekiindulva tudtunk győzni ezen a választáson” – fogalmazott az új polgármester, aki Görbe Vilmos, PNL-s polgármestert váltja.

14:21

Végleges eredmény: négy tanácsosa lesz az RMDSZ-nek Nagyváradon

A nagyváradi városi tanácsba csak három párt képviselői jutottak be a vasárnapi helyhatósági választásokat követően: a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 20 mandátuma, az RMDSZ-nek négy, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) pedig három mandátuma lesz az Állandó Választási Hatóság (AEP) által közzétett végleges eredmények értelmében.

14:08

Szijjártó Péter: szép győzelmeket aratott a választásokon az RMDSZ

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes után hétfőn Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is gratulált az RMDSZ-nek a helyhatósági választásokon elért eredményeihez. „Szép győzelmeket aratott tegnap az RMDSZ a romániai önkormányzati választásokon. Különösen nagy gratuláció jár a marosvásárhelyi polgármesteri szék elnyeréséért” – írta Facebook-oldalán a magyarországi kormánypolitikus.

Szép győzelmeket aratott tegnap az RMDSZ a romániai önkormányzati választásokon. Különösen nagy gratuláció jár a...

Közzétette: Szijjártó Péter2020. szeptember 28., hétfő

 

13:30

Semjén Zsolt gratulált Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének az önkormányzati választásokon elért eredményekhez. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere. Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, valamint a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez.

13:06

Korodi Attila 72,66 százalékkal nyert Csíkszeredában

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a szavazatok nagy többségét megszerezve nyerte el Csíkszereda polgármesteri székét az RMDSZ jelöltje, Korodi Attila. A városi tanács testületében a választási eredmények véglegesítése előtt ugyancsak nagyarányú RMDSZ-többség körvonalazódik.

Csíkszeredában a 46,02 százalékos országos átlaghoz képest alacsonyabb arányban, a szavazásra jogosultak mindössze 32,27 százaléka járult az urnák elé. A hat polgármesterjelölt közül Korodi Attila kapta a legtöbb voksot, szám szerint 8072-t. A második helyen Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje végzett 1340 szavazattal (12,06 százalék). A további eredmények: Țepeluș Marius (PNL) 733, Matei Mircea (PSD) 319, Toșa Nicolae (USR–PLUS) 302, Butnaru Ștefan-Sorin (PMP) 174 szavazat. 

13:01

Nemzeti liberális polgármester maradhat Aradon

A Központi Választási Iroda (BEC) részeredményei szerint Călin Bibarţ eddigi polgármester, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje nyerte a vasárnapi helyhatósági választásokat a Maros-parti városban. Második lett Adrian Wiener, a Mentsétek meg Romániát Szövetség– Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) jelöltje, míg a harmadik Mihai Fifor, a Szociálliberális Platform (PSLC) színeiben.

12:09

Párhuzamos szavazatszámlálás: az USR-PLUS polgármesterjelöltje győzött Brassóban

A brassói USR-PLUS párhuzamos szavazatszámlálása alapján a politikai szövetség polgármesterjelöltje, Allen Coliban kapta a legtöbb voksot a vasárnapi helyhatósági választáson. Az USR-PLUS hétfő hajnali adatai szerint 82,4 százalékos feldolgozottság mellett Allen Coliban a szavazatok 41,16 százalékát kapta meg, őt követi csaknem 5 százalékos lemaradással a liberális párti George Scripcaru. (Agerpres)

11:56

Szavazatszámlálás: továbbra is Emil Boc és Alin Tişe vezetheti Kolozsvárt, illetve Kolozs megyét

Továbbra is a liberális párti Emil Boc és Alin Tişe vezeti Kolozsvárt, illetve Kolozs megyét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint.

A megye 228 szavazókörzeti (a 665-ből) eredményének összesítése alapján Alin Tişe a szavazatok 49,40 százalékát szerezte meg. Őt követi a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Alexandru Cordoş 14,4 százalékkal, majd az RMDSZ-es Vákár István (11,23 százalék), és az Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) jelöltje, Cătălin Sălăgean (8,40 százalék) következik.

Ugyancsak a PNL párhuzamos szavazatszámlálása szerint Kolozsváron, 72 körzet (a 183-ból) eredményeinek feldolgozása után, Emil Boc a szavazatok 74,5 százalékát szerezte meg. További sorrend: Emanuel Ungureanu (USR PLUS) – 7,67 százalék, Csoma Botond (RMDSZ) – 7,22 százalék.

A jelen feldolgozottság mellett a Kolozs megyei tanácsban a PNL-nek 45,42 százaléka, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 14 százaléka, az RMDSZ-nek 11,3 százaléka, az USR PLUS-nak 7,54 százaléka van.

A kolozsvári helyi tanácsban a sorrend PNL – 56 százalék, USR PLUS – 15,33 százalék, RMDSZ – 10,65 százalék, és PSD – 8,34 százalék. (Agerpres)

11:50

Részleges eredmény: Ilie Bolojan lesz Bihar megye tanácselnöke

A liberális párti Ilie Bolojan nagyváradi polgármester 69,35 százalékos eredménnyel vezet a megyeitanács-elnöki tisztségért folyó versenyben Bihar megyében a Központi Választási Iroda (BEC) által közzétett részleges eredmények szerint.

11:46

Dominic Fritz megválasztása után: Temesvár történelmet írt

Az éjszakai adatok alapján Temesváron az USR-PLUS polgármesterjelöltje, Dominic Fritz a szavazatok 54,88 százalékát kapta meg, őt a PNL-s Nicolae Robu követi 34,10 százalékkal – derül ki az USR-PLUS által végzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményéből. 

A Temes megyei tanács élére a jelek szerint a liberális párti Alin Nica (39 százalék) kerül, a második helyre futott be az USR-PLUS jelöltje, Cristian Moş 21 százalékkal. A jelenlegi megyei tanácselnök, a PSD-s Călin Dobra a szavazatok 18 százalékát kapta meg a párhuzamos szavazatszámlálás szerint. 

Dominic Fritz vasárnap este a temesvári Győzelem téren összegyűlt többezres tömeg előtt azt mondta: európai közösséget szeretne kiépíteni Temesváron, amelyben mindenki megtalálja a maga helyét. (Agerpres)

11:11

Az RMDSZ 4 tanácselnöki mandátumot szerzett – mutatjuk a választási térképet

Az RMDSZ négy megyei tanácselnöki tisztséget szerzett a vasárnapi helyhatósági választásokon, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig elveszített több tanácselnöki mandátumot a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javára a részleges eredmények szerint.

A tanácselnöki mandátumok pártok szerinti eloszlása a G4media összesítése szerint (nincsenek mindenütt eredmények):

Összehasonlításképpen a tanácselnöki mandátumok jelenlegi pártok szerinti eloszlása:

 

10:47

Szintén szinte nyert az RMDSZ: 13 szavazaton múlott a siker

Elveszítette a polgármesteri tisztséget az RMDSZ az Arad megyei Szinte községben, ahol Erdős Bálint személyében a 2009-es időközi választás óta volt elöljárója a szövetségnek: a vasárnapi helyhatósági választáson 13 szavazat különbséggel győzött a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Ciprian Ban.

10:32

A PSD visszaszorult a megyeszékhelyeken – mutatjuk a választási térképet

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) több megyeszékhelyen győzött, mint a Szociáldemokrata Párt (PSD), három megyeszékhely élére pedig RMDSZ-es polgármester került (Marosvásárhelyen Soós Zoltán függetlenként nyert) – derül ki a vasárnapi helyhatósági választások részleges eredményeiből. 

Az eredmények alapján így néz ki a megyeszékhelyek választási térképe: 

 

 

10:19

Zsombolyán nyert a jelenlegi polgármester, a visszatérő Kaba Gábor harmadik lett

Adrian Postelnicu nemzeti liberális párti (PNL) jelenlegi polgármester győzelmét hozta a vasárnapi helyhatósági választás a Temes megyei Zsombolyán, ahol a közigazgatásba nyolc év szünet után „jelentkező” Kaba Gábor a harmadik lett. A román–szerb határ menti várost három cikluson (2000–2012) keresztül irányító Kaba Gábortól megtudtuk, hogy a győztes jelölt több mint 1400 szavazatot kapott, míg ő 1121 voksot gyűjtött be. De ez is csak a harmadik helyre volt elegendő, mert a papi reverendát politikusi köntösre cserélő Davor Lucacela független jelölt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával – százzal több szavazatot kapott.

09:50

Maros megye: Péter Ferenc vezet a tanácselnöki tisztségért folyó versenyben

Péter Ferenc vezet a Maros megyei tanácselnöki székért folyó küzdelemben a szavazatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint. A részleges eredmények értelmében Péter Ferenc, az RMDSZ jelöltje 50 200 szavazatot kapott, a második helyen a liberális párti Cristian Chirteş áll 28 700 vokssal.

09:34

Pataki Csaba megőrizte tanácselnöki tisztségét Szatmár megyében

A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottságánál Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei tanácselnökjelöltje a szavazatok több mint 40 százalékát, azaz közel 44 000 szavazatot szerzett, ezzel pedig ő nyerte meg a választást, és a következő 4 évben is ő vezeti a Szatmár Megyei Tanácsot – közölte a megyei RMDSZ-szervezet.

09:11

Ezek az RMDSZ háromszéki eredményei a párhuzamos szavazatszámlálás szerint

A Kovászna megyei tanács élén Tamás Sándor, illetve Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József nyert újabb mandátumot a vasárnapi választásokon. Ezekben az önkormányzatokban az RMDSZ jelentős többséget is szerzett. Az RMDSZ polgármestere, Lázár Kiss Barna két mandátum után elveszítette a választásokat Baróton, ahol a függetlenként induló Benedek Huszár János lesz a polgármester.

03:33

A független jelölt nyert Csíkszentgyörgyön

Réti Zsófia személyében független polgármestere lesz a Hargita megyei Csíkszentgyörgynek. A jelölt György József eddigi RMDSZ-es polgármestert váltja. Csíkszentgyörgyön azt követően alakult ki érdekes helyzet, hogy bár ott is két jelölt közül kellett választania az RMDSZ-nek, ám előválasztások megszervezése nélkül György József jelölése mellett döntött a Helyi Küldöttek Tanácsa. Réti Zsófia ezt követően jelezte szándékát, hogy függetlenként indulni fog a polgármesteri székért. A jelölt Facebook-oldalán jelentette be választási győzelmét. A bejegyzés szerint a községben leadott szavazatok 58,8 százalékát szerezte meg. (F. E.)

03:29

Antal Árpád: az erdélyi magyar közösség történelmet írt

Sepsiszentgyörgyön negyedik mandátumát szerezte meg Antal Árpád, aki a választások éjszakáján az RMDSZ eredményváró rendezvényén mondott győzelmi beszédében kifejtette: „elsősorban azért ünneplünk, mert a 2020-as önkormányzati választásokon történelmet írt az erdélyi magyar közösség”. 

A polgármester arra utalt, hogy 20 év után sikerült megnyerni Marosvásárhelyt, „azon túl, hogy megtartotta Maros és Szatmár megyét és Szatmárnémetit, valamint megnyerte Szászrégent”. Antal Árpád kifejtette: mindez sokkal fontosabb, minthogy Háromszéken kétharmados vagy egyszerű többséget szerzett az RMDSZ az önkormányzatokban. „Az, hogy Soós Zoltán megszerezte a marosvásárhelyi voksok több mint 60 százalékát, túllépi az etnikai szavazás kérdését és új fejezetet nyit az erdélyi politikában és a román-magyar viszonyban” – jelentette ki.

03:18

RMDSZ: új fejezet kezdődik Csíkszeredában

Bár a konkrét szavazatszámok még nem ismertek, bejelentette győzelmét a helyhatósági választásokon Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának régi-új RMDSZ-es elnöke. A két politikus az RMDSZ csíkszeredai eredményváró rendezvényén a párhuzamos szavazatszámlálás alapján tette meg bejelentését. Korodi Attila a 2004 óta funkcióban lévő Ráduly Róbertet váltja Csíkszereda polgármesteri székében, Borboly Csaba pedig negyedik mandátumát kezdheti meg a Hargita megyei önkormányzat élén. 

02:56

„Túlnyerte” magát a PNL Arad megyében

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) Arad megyei szervezetének jelöltjei a polgármesteri mandátumok túlnyomó többségét szerezték meg a vasárnapi helyhatósági választásokon a megyében – közölte a Facebook-oldalán Iustin Cionca megyei tanácselnök és tanácselnökjelölt, a pártszervezet első alelnöke. Cionca szerint a liberálisok a 78 közigazgatási egység közül 54-ben nyerték meg a polgármester-választást, köztük Aradon az eddigi megbízott elöljáró Călin Bibarț révén, és kifejtette reményét, hogy bár a voksok számolása még tart, megőrizheti tanácselnöki tisztségét is.

02:34

Udvarhelyszék: tarolt Gálfi és csapata, az RMDSZ-nek a falvak maradtak

Nem hivatalos részeredmények szerint elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választásokon a POL polgármesterjelöltje a háromesélyes székelyudvarhelyi versenyben. Az RMDSZ jelöltjét, Derzsi Lászlót és az MPP színeiben induló Mike Levente Józsefet egyaránt maga mögé utasító Gálfi Árpád csapata a helyi tanácsban is kényelmes többséget szerzett.

Összegezve: a következő négy évben Udvarhelyszéken 21 RMDSZ-es, három EMSZ-es, egy POL-os és egy független polgármester vezeti a térség három városát és 23 községét. Bár az RMDSZ-es polgármesterek száma nem változott, ezek kizárólag a községekből érkeznek.

Udvarhelyszéken a következő ciklusban is 21 RMDSZ-es polgármester tevékenykedhet, bár a szövetség elvesztette Székelykeresztúrt és Felsőboldogfalvát, Lövétén és Homoródalmáson a korábbi független polgármesterek ezúttal tulipán színeiben nyertek mandátumot. Az EMSZ-nek három polgármestere lesz, valamit egy POL-os és egy független településvezető szerzett még polgármesteri mandátumot a következő önkormányzati ciklusra. 

02:15

RMDSZ: Kereskényi Gábor a leadott szavazatok 55 százalékával megnyerte a választást

A szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármester a leadott szavazatok 55 százalékával megnyerte a választást – tájékoztatott közleményében a Szatmár megyei RMDSZ. 

Kereskényi Gábor úgy fogalmazott: „Köszönöm minden szatmárinak, aki szavazott, akik támogatták a fejlődést. Azt ígérhetem, hogy továbbra is minden szatmári lakos polgármestere leszek. Köszönöm a csapatomnak, a családomnak és mindenkinek, aki támogatott. Megyünk tovább az elkezdett úton, hiszen számunkra a toporgás nem ismert. Csak igy tovább, Szatmárnémeti!”

02:10

Soós Zoltán: „Am învins! Győztünk! Visszanyertük Marosvásárhelyt!”

Eldőlt: a következő négy évben Soós Zoltán lesz Marosvásárhely polgármestere. „Am învins! Együtt győztünk, közösen! Visszanyertük Marosvásárhelyt!” – jelentette be jóval vasárnap éjfél után a független polgármesterjelölt.

02:06

Bihar megye: újabb községekben győzött az RMDSZ

Újabb községekből érkeztek be választási eredmények a Bihar megyei RMDSZ-székházába. Hegyközpályi polgármestere Somogyi Lajos, Borson újrázott Bátori Géza, Értarcsán pedig Vajna Anton-Árpád lett a polgármester. Eddig 16 községben nyertek az RMDSZ polgármesterjelöltjei. (F. N. L.)

01:56

„Megnyerte” a választást a halott polgármesterjelölt egy Olt megyei községben

Nagy népszerűségnek örvendett az Olt megyei Deveselu községben a harmadik mandátumára pályázó Ion Aliman polgármester, ezért a többség rá szavazott a vasárnapi helyhatósági választásokon. Csakhogy az elöljáró 10 napja elhunyt, de a szavazólapokat kinyomtatták már. Meg kell ismételni a választást.

01:53

Újságíró nyerte a kaplonyi polgármester-választást

Megyeri Tamás Róbert, az RMDSZ jelöltje nyerte a polgármester-választást a Szatmár megyei Kaplonyban. A nagyváradi születésű újságíró a Nagykároly melletti községben alapított családot, a Nagykárolyi Anziksz portál alapítója.

01:48

Kelemen Hunor: Soós Zoltán és Kereskényi Gábor is vezet

Marosvásárhelyen Soós Zoltán vezet – jelentette be éjfélkor Kolozsváron Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, az eredmény nem végleges, de a független jelölt előnye behozhatatlannak tűnik. Kelemen elmondta, Gyergyószentmiklóson is az RMDSZ jelöltje, Csergő Tibor nyert, a tanácsban is többsége van az RMDSZ-nek – a Hargita megyei városban már véglegesnek mondható az eredmény.

„Nem végleges az eredmény, de azt gondolom, hogy Szatmárnémetit is meg fogjuk nyerni, hiszen jelentős az előnye Kereskényi Gábor polgármesternek” – tette hozzá a szövetségi elnök. Közlése szerint Szatmár megyében az RMDSZ három olyan községet is visszanyert, ahol eddig nem volt polgármestere: Kaplony, Egri és Csanálos.

 

01:37

Az RMDSZ elveszítette a baróti polgármesteri tisztséget, négy független jelölt indult ellene

Háromszék településeinek nagy többségében az RMDSZ polgármesterjelöltjei nyertek, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) egyetlen faluban, Esztelneken állíthat polgármestert, illetve független polgármesterjelöltek nyertek Baróton, Ozsdolán és Csernátonban, derült ki az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálásából. 

Tamás Sándor megyei tanácselnök, az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a szövetség 45 közigazgatási egységben indított polgármester- és tanácsosjelölteket, és ezek jelentős többségét meg is nyerte a vasárnapi választások során.

01:33

Tordaszentlászlón az eddigi RMDSZ-es alpolgármester nyert

Asztalos István eddigi alpolgármester személyében az RMDSZ jelöltje nyerte el a vasárnapi helyhatósági választáson a tordaszentlászlói polgármesteri tisztséget – derült ki az RMDSZ eredménykövető online térképéből. A Kolozs megyei nagyközséget 30 éve – egy ciklusnyi megszakítással – RMDSZ-es polgármesterként vezető Tamás-Gebe András független jelöltként indult pártja ellenében, fő kihívója pedig a három mandátumon keresztül alpolgármesteri tisztséget betöltő, magyarfenesi illetőségű Asztalos István volt.

01:17

További községekben nyert az RMDSZ Bihar megyében

Továbbra is községekből érkeztek be választási eredmények a Bihar megyei RMDSZ székházába. Biztos nyertes immár Szilágyi Zoltán Biharon, Nagy István Érkörtvélyesen, Horváth Béla Szalacson és Matyi Mkiklós Paptamásiban. Újrázik Hegyközpályi polgármestere Somogyi Lajos, Borson Bátori Géza, Értarcsán pedig Vajna Anton-Árpád lett a polgármester, eddig 16 községben nyertek az RMDSZ polgármesterjelöltjei. (F. N. L.)

01:13

Az RMDSZ jelöltje nyert Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson Csergő Tibor, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást, nem hivatalos adatok szerint a tanácsosi listára leadott szavazatok többségét is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei szerezték meg. Első interjújában Csergő megköszönte a szavazók bizalmát, csapata munkáját és kijelentette, hogy szülővárosa, Gyergyószentmiklós minden polgárának vezetője kíván lenni, és mindent megtesz azért, hogy a várost visszatérítse a jó irányba.

01:12

Párhuzamos szavazatszámlálás: Soós Zoltán lesz Marosvásárhely következő polgármestere

Soós Zoltán lesz Marosvásárhely következő polgármestere az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint. Úgy tudjuk, a jelölt hamarosan bejelenti az elsöprő győzelmét.

01:10

Emil Boc győzelmére számítanak Kolozsváron

Nagy fölénnyel vezet ellenfeleivel szemben Kolozsváron Emil Boc jelenlegi polgármester – ismertetett részeredményeket az acutaldecluj.ro helyi portál. Részeredmények szerint Emil Boc ez idáig a szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg, ami a jelenlegi számlálások szerint azt jelenti: több mint 16 ezren voksoltak Kolozsvár jelenlegi polgármesterére, és 1600-an szavaztak bizalmat az USR-PLUS-os kihívójának, Emanuel Ungureanunak – írja értesülései szerint a portál. 

01:05

Eddig 96 polgármesteri mandátumot szerzett az RMDSZ

Az RMDSZ-es polgármesterjelöltek szereplését követő online térkép szerint eddig 96 polgármesteri tisztséget nyertek el a szövetség jelöltjei a vasárnapi helyhatósági választásokon. A szavazatok számlálása még tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?