Nemzeti liberális polgármester maradhat Aradon

A Központi Választási Iroda (BEC) részeredményei szerint Călin Bibarţ eddigi polgármester, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje nyerte a vasárnapi helyhatósági választásokat a Maros-parti városban.

Második lett Adrian Wiener, a Mentsétek meg Romániát Szövetség– Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) jelöltje, míg a harmadik Mihai Fifor, a Szociálliberális Platform (PSLC) színeiben.

A „dobogósok” sorrendje a részeredmények szerint:

  1. Călin Bibarț – 14 329 szavazat (32,27 százalék)
  2. Adrian Wiener – 11 642 szavazat (26,22 százalék)
  3. Mihai Fifor – 6 970 szavazat (15,69 százalék)

Az ötszázalékos bejutási küszöb felett teljesített Cristian Galea (7,7 százalék), a Népi Mozgalom Pártjától (PMP) és az RMDSZ jelöltje, Mészár Sándor (7,6 százalék).

A mi a helyi tanácsosi listákra leadott szavazatokat illeti, a nagy győztese a választásoknak az USR–PLUS, amelyik hét mandátumot szerzett a 23 tagú testületben. A többséggel még mindig a PNL rendelkezik (9), az RMDSZ megőrizte a két tanácsosi helyet, ugyanennyit szerzett a PMP, míg a PSD a nagy vesztes mindössze három képviselővel. Az RMDSZ a legutóbbi ciklusban a PNL-vel működött együtt, ennek fejében megtarthatta az egyik alpolgármesteri tisztséget. Már megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy ez így is maradhat-e.

Bibarţ egyébként tavaly június óta megbízottként látta el a polgármesteri teendőket, miután Gheorghe Falcă addigi elöljáró bejutott az Európai Parlamentbe, és lemondott városvezetői tisztségéről. Kezdetben a PNL Sergiu Bîlceának, a megyei tanács egyik alelnökének „tartogatta” az aradi polgármesterjelölést, ám időközben Bibarţ olyannyira „saját lábra állt”, hogy a párt belátta, kénytelen őt indítani, ha nyerni akarnak Aradon.

A választási eredményekről szóló hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?