Ezek az RMDSZ háromszéki eredményei a párhuzamos szavazatszámlálás szerint

A Kovászna megyei tanács élén Tamás Sándor, illetve Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József nyert újabb mandátumot a vasárnapi választásokon. Ezekben az önkormányzatokban az RMDSZ jelentős többséget is szerzett. Az RMDSZ polgármestere, Lázár Kiss Barna két mandátum után elveszítette a választásokat Baróton, ahol a függetlenként induló Benedek Huszár János lesz a polgármester.

A háromszéki községek többségében is az RMDSZ-es polgármesterek újráznak. A szövetség jelöltje elveszítette a választást Esztelneken, ahol az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben induló Salamon Balázs győzött. Emellett Ozsdolán és Csernátonban nyertek a függetlenként induló, de EMSZ által támogatott jelöltek. Nagyborosnyón pedig az RMDSZ jelöltjének nem sikerült nyernie az ALDE színeiben induló jelenlegi polgármester ellen.

A sepsiszentgyörgyiek nagy többsége támogatta Antal Árpádot

A sepsiszentgyörgyi választópolgárok jelentős többsége, 77 százalék szavazott bizalmat Antal Árpádnak, aki negyedik mandátumát kezdi a város élén. Ellenjelöltje, az EMSZ színeiben induló Tatár Imola a szavazatoknak csupán 7,6 százalékát szerezte meg. A többi szavazaton az 5 román párt színeiben indult polgármesterjelölt osztozik.

Sepsiszentgyörgyön kétharmados többséget szerzett az RMDSZ, derült ki a párhuzamos szavazatszámlálás eredményeiből. A következő négy évben három párt jelöltjei kapnak helyet a városi tanácsban, így az RMDSZ az eddigi 15 tanácsos helyett 18 önkormányzati képviselővel fog rendelkezni.

Az Erdélyi Magyar Szövetségnek 2 mandátuma lesz, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig egy jelöltet tudott bejuttatni a képviselő testületbe, ahonnan kiesett a Szociáldemokrata Párt (PSD). Antal Árpád kifejtette: örül annak, hogy pozitív és civilizált kampány zajlott Háromszéken, mert jönnek a parlamenti választások, és együtt kell működni azokkal, akik most nem az RMDSZ-t támogatták.

A megyei önkormányzatban is kétharmados az RMDSZ-es többség

A Kovászna megyei tanács élére Tamás Sándort a háromszéki választópolgárok 66,74 százaléka szavazta meg, míg ellenjelöltjének, az EMSZ színeiben induló Bálint Józsefnek a szavazók 10,9 százaléka szavazott bizalmat. A maradék szavazatokon a román pártok jelöltjei osztoznak.

A háromszéki önkormányzatban is három párt képviselői kapnak helyet a következő négy évben. Az RMDSZ tanácsosjelölt-listájára a háromszékiek 69 százaléka szavazott. Az EMSZ listájára a háromszékiek 9,87 százaléka voksolt, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) listáját a Kovászna megyei szavazók 5,36 százaléka támogatta. Az eredményeket kommentálva: Tamás Sándor kifejtette: „nem csak a választásokat, hanem a békét is meg szeretnék nyerni!”

A helyhatósági választások eredményéről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?