Soós Zoltán: „Am învins! Győztünk! Visszanyertük Marosvásárhelyt!”

FRISSÍTVE- Eldőlt: a következő négy évben Soós Zoltán lesz Marosvásárhely polgármestere. „Am învins! Együtt győztünk, közösen! Visszanyertük Marosvásárhelyt!” – jelentette be jóval vasárnap éjfél után a független polgármesterjelölt.

Soós Zoltán két nyelven, románul és magyarul tartotta meg a győzelmi beszédét. Köszönetet mondott mindazoknak, akik vasárnap bizalmat szavaztak neki, és arról biztosította Marosvásárhely román és magyar lakóit, hogy mindkét közösség érdekeit képviselni fogja a mandátuma alatt.

„Visszanyertük a városunkat. Nem mi, a magyarok, hanem mi mindannyian a marosvásárhelyiek. A korrupció és a keresztapák felett arattunk győzelmet. Ez egy történelmi győzelem, és köszönöm, hogy támogattak engem” – jelentette ki a város leendő polgármestere.

FRISSÍTÉS - Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a Központi Választási iIoda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték.

Soós Zoltán szerint Marosvásárhelyen sikerült túllépni az etnikai szavazáson. „A mai nappal lezártuk a Florea-rendszer húsz évét. Lezártunk egy rendszert, ami éppen húsz évet tartott tovább a kelleténél. Komoly sebeket ejtett a város testén, de úgy tűnik, nem ért létfontosságú szerveket. Nem érte el az agyat és a szívet sem. Mert ma a marosvásárhelyiek ésszel és szívvel szavaztak" – fogalmazott a jelölt.

Soós Zoltán szavai szerint hosszú út vezetett eddig a győzelemig, évszázados előítéleteket és évtizedes sebeket kellett begyógyítani. Marosvásárhely szerinte bebizonyította, hogy nem ijed meg az uszítástól, a riogatástól, a város vasárnap a változásra szavazott. Ugyanakkor ez a győzelem nagy feladatokat ró rá, de a politikai pártokra is.

 

A leendő polgármester emlékeztetett, hogy az RMDSZ egy megújult csapattal pályázta meg a tanácsosi helyeket, az előző 20 év intrikáiban érintetlen jelöltekkel vágott neki a választásoknak. Szerinte most a többi politikai erőn a sor, hogy bizonyítsák: a változások érdeke erősebb a pártok érdekénél. Mint mondta, bízik abban, hogy a pártok megértik a marosvásárhelyiek üzenetet, és stabil koalíciót építenek a város érdekében.

Soós hangsúlyozta, nem egy új várost ígér, hanem egy új perspektívát a marosvásárhelyieknek. Csodát sem tud ígérni, mert a városnak 20 év lemaradást kell bepótolnia. „Nagy kihívások állnak előttünk. Növelni kell Marosvásárhely versenyképességét, munkahelyeket kell teremteni. Hosszasan sorolhatnám a város előtt álló problémákat, de előre mondom: nem tudunk mindent azonnal megoldani. Csodát nem ígérhetek, csak munkát, sok munkát” – fogalmazott Marosvásárhely leendő polgármestere.

A helyhatósági választások eredményéről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?