Kelemen Hunor: a 2016-oshoz hasonló eredményekre számít az RMDSZ

Az RMDSZ a 2016-oshoz hasonló eredményekre számít a vasárnapi helyhatósági választásokon – jelentette ki urnazárás után egy órával tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A politikus elöljáróban megköszönte a szavazóknak a részvételét, emlékeztetve arra, hogy a járvány körülményei között kellett megszervezni a választásokat. Hangsúlyozta, hogy még iyen körülmények között sem maradt el jelentősen a részvétel a négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon jegyzett aránytól.

A magyar részvételről elmondta, ez valamelyest elmaradt az országostól, de vannak olyan megyék is – Maros, Bihar és Szilágy megye –, ahol az országos átlagnál nagyobb volt a magyarok szavazási kedve, Szatmár megyében pedig magyar részvétel megközelítette az országos átlagot. „Köszönjük a magyar embereknek, hogy ilyen körülmények között is szavaztak” – mondta az RMDSZ elnöke.

 

Kelemen emlékeztetett, hogy a magyarok által lakott városokban nem készültek exit poll felmérések, ezért az RMDSZ választási eredményei még nem ismertek. „Azt látjuk, hogy a 2016-os eredményekhez hasonló eredményeket fogunk elérni” – fogalmazott. Megjegyezte, azokon a településeken, ahol egyetlen polgármester volt, nehéz volt mozgósítani a választókat.

Arra kérdésre, hogy sikerült-e a kampány során tematizálni a helyi ügyeket, Kelemen Hunor elmondta, ez településenként változott, a kép árnyalt. „Számos olyan településen voltam, ahol megfelelően lehetett a helyi kérdésekről beszélgetni a választókkal, de olyanokon is, ahol a konfliktusok, a fölösleges sárdobálás elnyomta a helyi ügyekről való értelmes párbeszédet” – jelentette ki, pozitív példaként hozva fel Sepsiszentgyörgyöt, és negatív példaként Székelyudvarhelyt. Hozzátette, országos témákkal a helyi kampányban ritkán lehetett találkozni.

Az RMDSZ urnabiztosai által jelezett választási csalásokról elmondta: olyan esetről tud, hogy az egyik településen a szavazólapokat duplán adogatták. Bár kiderült, hogy ez nem volt szándékos, többen duplán szavazhattak. Volt olyan település, ahol a jelölt kampányolt a kampánycsendben. „Más visszaélésékről nem tudok” – tette hozzá.

Kelemen Hunor elmondta, arról nincsenek adatok, hogy hányan lépték át Magyarországról a határt a szavazás miatt. Hangsúlyozta, természetes, emberi gesztusnak tartja a magyar kormány részéről, hogy ezt lehetővé tették, és úgy gondolja, ezt értékelni kell, nem kritizálni.

A helyhatósági választások eredményeiről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?