„Elkaszált” a törvényszék két PSD-s jelöltet Maros megyében

A Maros Megyei Törvényszék jogerős döntése értelmében nem indulhat a szeptember 27-i helyhatósági választásokon Vasile Ghiorghe Gliga megyei tanácselnökjelölt és Maria Precup jelenlegi szászrégeni polgármester.

A PSD Maros megyei szervezetének a vezetője, Gliga a megyei önkormányzat elnöki székére pályázott, ám egykori párttársa, Cornel Brișcaru megóvta a jelölését. A 2012-ben még a PSD színeiben Marosvásárhely polgármesterének készülő Brișcaru arra hivatkozott, hogy a szenátor novemberig nem jelöltetheti magát egyetlen köztisztségre sem, ugyanis egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, miután az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg esetében, amiért feleségét alkalmazta a parlamenti irodájába. Az ANI szerint a képviselő 2009. január 5. és 2011. március 28. között alkalmazta a nejét évi 27 095 lej fizetésért.

Vasile Gliga jelölésének elutasítása azonban rossz hír az RMDSZ színeiben induló Péter Ferencnek, a román voksok ugyanis így nem oszlanak meg akkora mértékben. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben az alakulat szenátora, megyei elnöke, Cristian Chirteș indul, függetlenként pedig Marosvásárhely regnáló polgármestere, Dorin Florea száll versenybe.

Ők ketten csak kis mértékben osztják meg a román szavazótábort, a többi párt jelöltje ugyanis nem számíthat nagy támogatásra, indulásuk inkább a parlamenti választások miatt fontos, a Szabad Emberek Pártja (POL) esetében pedig a megyei tanácsosi helyek elcsípése. A Népi Mozgalom Párt (PMP) egy politikai újonccal, Mihaela Nateával venné be a megyei önkormányzat elnöki székét. A POL az egykor a PSD, a PD-L és a PLUS színeiben is politizáló Ovidiu Radian Vasut indítja Maros megyei tanácselnökjelöltnek, míg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) Traian Bendorfeannal kovácsolna ismertséget magának.

A PSD-nőszervezet alelnöke sem indulhat

Vasile Gliga mellett a PSD nőszervezetének az alelnöke, Maria Precup jelenlegi szászrégeni polgármester sem jelöltetheti magát újra, a Maros Megyei Törvényszék ítélete értelemben ugyanis összeférhetetlen ezzel a tisztséggel. Miután benyújtotta a jelöléséhez szükséges aláírásokat, a PNL óvást emelt, az ANI döntésére hivatkozva. A feddhetetlenségi ügynökség 2015-ben indított vizsgálatot indított Maria Precup ellen, a végleges döntés, amely szerint három évre eltiltották a köztisztségektől, 2019 májusában született meg. A döntés után az akkori prefektus felfüggesztette polgármesteri tisztségéből, de Maria Precup megóvta a döntést és visszatért a város élére.

A szászrégeni bíróság egyébként most úgy értékelte, hogy a választási iroda törvényesen járt el, amikor elfogadta és iktatta Maria Precup jelöltségét, a Maros Megyei Törvényszék azonban vasárnap ezzel ellentétes végleges döntést hozott.

A Nemzeti Liberális Párt a Felső-Maros-menti kisvárosban, ahol a magyar lakosság aránya 27 százalékra tehető, Sebastian Gabriel Tonceant, a román fitneszszövetség elnökét indítja a polgármesteri székért. Az RMDSZ színeiben Márk Endre, a város jelenlegi alpolgármestere méretkezik meg. Szászrégenben Nagy András, a város korábbi vezetője 2012-ben vesztette el a választásokat Maria Precuppal szemben, 2016-ban a PSD jelöltje a voksok 43,78 százalékát (6870 szavazat) szerezte meg, szemben a Nagy András 41,62 százalékával (6530 szavazat), ami abszolút számokban 340 voks különbséget jelent. Akkor Iulius Ovidiu Făgărășan PNL-jelölt 9,49 százalékot összesített, ami 1533 szavazatot tett ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?