FRISSÍTVE – Kedden folytatja a karanténtörvény vitáját a szenátus jogi bizottsága

FRISSÍTVE – Annak ellenére, hogy jelentősen megnőtt az elmúlt napokban a koronavírusos esetek száma, a kormánynak továbbra sincs jogi eszköze a fertőzöttek kórházban tartására és a fertőzésgyanús személyek elkülönítésére. A szenátusban többséggel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis addig nem hajlandó megszavazni a karanténtörvényt, amíg a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter nem tisztázza a kormány tervezetének vitatott előírásait. Császár Károly, a szenátus jogi bizottságának RMDSZ-es tagja a Maszolnak elmondta: értelmezési és emberijogi szempontból folyt a legtöbb vita a tervezetről a testületben. FRISSÍTÉS: Kedden folytatja a vitát a jogi bizottság.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem hajlandó megszavazni a „karanténtörvényt” a szenátusban, amíg a kormányfő és az egészségügyi miniszter nem jelenik meg személyesen a tervezetet megvitató szakbizottságok ülésén – közölte hétfő délután a PSD ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu. A bejelentés voltaképp a törvény „elkaszálását” jelenti, mivel a jogszabályról döntő házként szavazó felsőházban a szociáldemokratáknak többségük van. A kormány tervezetét – módosításokkal – a képviselőház már a múlt héten elfogadta.

Marcel Ciolacu a kormányt okolta a történtekért. Szerinte az Orban-kabinet egy „nagyon gyenge” tervezetet terjesztett be a parlamentbe, amit a képviselőházban 80 százalékban módosítani kellett, de maradtak még további módosításra szoruló előírásai. „De addig nem szavazzuk meg a törvényt, amíg a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter nem jelenik meg személyesen a szenátusban, hogy tisztázzuk a vitatott előírásokat” – jelentette ki a PSD országos végrehajtó bizottságának (CExN) hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján a párt elnöke.

A kormány sajtóirodája közleményt adott ki, amiben a közvélemény félretájékoztatásával vádolják a PSD vezetőjét, aki a képviselőház elnöke is. Arra hivatkoznak, hogy a miniszterelnököt és a kormány egyik tagját sem hívták meg a parlamentbe a karanténtörvény vitájára. „A kormányfő és a miniszterek készséggel részt vesznek a parlament munkálatain, ahányszor hivatalosan felkérik őket erre” – zárul a közlemény.

A PSD majd megszavazza, de módosításokkal

Sajtóértesülések szerint CExN ülésén heves vitákat váltott ki az, hogy miként viszonyuljanak a szociáldemokraták a karanténtörvényhez. Az ülés végén Ionel Arsene, a párt Neamţ megyei szervezetének elnöke – Marcel Ciolacuval ellentétben – a sajtónak azt nyilatkozta: azt a döntést hozták, hogy a PSD szenátusi frakciója megszavazza a kormány tervezetét, de további módosításokkal.

Arsene hangsúlyozta, jómaga ellenezte ezt a döntést, mert azon a véleményen volt, hogy a jogszabálytervezetet vissza kell küldeni a kormánynak, amelynek ki kell dolgoznia egy „korrekt”, az „állampolgárok jogait és szabadságait tiszteletben tartó” törvényt. A törvénynek ugyanis szerinte a képviselőház által már módosított változata is nagyon korlátozza az állampolgári jogokat és szabadságokat.

Arra a kérdésre, hogy látta-e a felsőházba elküldött törvénytervezetet, azt válaszolta, azt majd a jogi bizottság tagjaival megvitatják az elkövetkezőkben, a lényeg az, hogy a párt úgy döntött, megszavazza a törvényt. „A szenátusban módosítják majd a törvényt és megszavazzák” - tette hozzá Arsene. Kifejtette, elégedetlen a képviselőház által a törvénytervezethez csatolt módosításokkal, többek között azzal az előírással, hogy a fertőzöttek javait karanténba kell helyezni. „A magántulajdont az ország alkotmánya védi” - szögezte le a Neamţ megyei elnök.

 A PSD több politikusa a hét végén azt nyilatkozta, hogy a kományzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a karanténtörvény által „egészségügyi lágerré" akarja tenni az országot. A párt egyes tisztségviselői az embereket az utcáról egy tüsszentés miatt önkényesen elhurcoló „egészségügyi rendőrség" rémképével riogatják a közvéleményt. Ezt cáfolta vasárnap Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Ha nem lesz drasztikus módosítás, az RMDSZ megszavazza

A járványhelyzetben és a biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedéseket szabályozó törvénytervezet kapcsán értelmezési és emberijogi szempontból folyt a legtöbb vita a szenátus jogi bizottságában – mondta a Maszolnak Császár Károly RMDSZ-es szenátor. „Kérdés, hogy mit jelent a karantén és mit az elszigetelés, vagy hogyan lehet a tünetmentes betegeket beleegyezésük nélkül a kórházba vinni – ezek a legkényesebb témák” – fogalmazott a Maros megyei politikus, aki szerint „biztos, hogy lesz módosítás a képviselőházi formához képest”.

Császár Károly szerint a legnagyobb probléma a törvényalkotás folyamatában a „hórukk-munka”, mert szerinte egy ilyen fontos törvényt nem lehet egyik napról a másikra hozni. Emlékezetes, hogy a karantén-kötelezettséget megszüntető alkotmánybírósági döntés után a kormány sebtében alkotta meg a törvénytervezetet, amelynek elfogadását sürgősségi eljárással kérte a parlamenttől, ezért mind a képviselőházban, mind a szenátusban éjszakába nyúlóan zajlottak a szakbizottsági viták. „Szerencsésebb lett volna volna nyugodt körülmények között, minden szempontból átgondolni, de ez a helyzet, ehhez kell alkalmazkodnunk” – fűzte hozzá.

Az RMDSZ politikusa nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogy a fő ellenzéki erőt jelentő PSD megszavazza-e vagy sem a törvényt, de azt elmondta, hogy „van rugalmasság mindenkiben”. Mint fogalmazott, a pénteki és a szombati ülésen is jelen volt végig Raed Arafat belügyi államtitkár is, és „láttam, hogy van kompromisszumkészség mindenkiben – de hogy meddig, az majd kiderül”.

Császár Károly elmondta, hogy a PSD-s bizottsági tagok azt kérték Arafattól, hogy európai uniós precedensértékű törvényekkel támassza alá a kormány tervezetét. „Nem olyan rég átküldtek egy finnországi és angliai mintát, de nem tudok róluk véleményt mondani, mert az imént kaptam meg, úgyhogy csak menet közben fogom olvasgatni” – mondta, hozzátéve, hogy feltételezése szerint a jogi bizottság hétfő délutáni ülése késő estig elhúzódik, ezért a törvénytervezetről döntő kamaraként szavazó szenátus plenáris ülését valószínűleg csak kedden tartják meg.

Az RMDSZ szenátusi frakciójának álláspontjáról elmondta: „bármi áron nem szavazzák meg”, és a plenáris ülés előtt tartanak frakcióülést. „Ha nem lesz drasztikus módosítás, akkor megszavazzuk” – jelentette ki. De akkor tudnak erről érdemben beszélni – hangsúlyozta –, ha befejeződik a bizottsági ülés, és megszületik a bizottsági jelentés. 

Miről szól és miért van szükség a törvényre?

A karanténtörvény felhatalmazná az országos vészhelyzeti bizottságot, hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremtene a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére.

A jogszabály elfogadására azért van szükség, mert az alkotmánybíróság kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján korábban kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

Az országban olyan időszakban keletkezett joghézag a járványügyi óvintézkedések terén, amikor az ismét felgyorsult, és az első, áprilisi tetőzést meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány. A Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői közlése szerint eddig 573 fertőzött hagyta el a kórházakat és több mint 30 ezer fertőzésgyanús ember a karantént, amióta senkit sem lehet akarata ellenére kórházban vagy karanténban tartani.

FRISSÍTÉS: Kedden folytatja a vitát a karanténtörvény tervezetéről a szenátus jogi bizottsága, hogy a szenátoroknak legyen idejük tanulmányozni a benyújtott módosító javaslatokat – döntöttek hétfő este a bizottság tagjai. Iuliana Scântei ülésvezető, a jogi bizottság alelnöke, mintegy két órai vita után kérte, hogy a testület kedden folytassa a megbeszélést, tekintve, hogy az ülés alatt is regisztráltak módosító javaslatokat, amelyek tanulmányozásához idő kell. Az ülés időpontját kedd reggel fogják közölni. Az ülésen Raed Arafat belügyi államtitkár is jelen volt, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter pedig telefonon konzultált a bizottság tagjaival. Szintén telefononon keresztül szólt hozzá a kérdéshez több civil szervezet képviselője, illetve több ügyvéd és orvos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?