FRISSÍTVE – Módosítana a karantén-kötelezettség törvénytervezetén az RMDSZ

FRISSÍTVE: Attól teszi függővé az RMDSZ a karantén-kötelezettségről is szóló törvénytervezet támogatását, hogy a parlament elfogadja-e a módosító javaslatait. A Szociáldemokrata Párt (PSD) már jelezte, hogy nem szavazza meg a kormány által beterjesztett tervezetet. FRISSÍTÉS: Az ALDE szerint is módosítani kell a törvénytervezeten.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerda délelőtt érdeklődésünkre elmondta, az előző este tartott frakcióülésen született az a döntés, hogy módosító javaslatokat fűznek a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezethez, amit hétfőn terjesztett a kormány a parlament elé. A javaslatokat „ezekben a percekben is írják a kollégák”, és ezek elfogadásától függ majd, hogy miként szavaznak a magyar képviselők.

Benedek hozzátette, hogy az elsőként megkeresett ház, a képviselőház szerdai plenáris ülésének napirendjén nem szerepel a törvénytervezet vitája, azt valószínűleg csütörtök délután vagy péntek délelőtt tartják meg, és aztán kerül – vélhetően a jövő héten kedden – a szenátus elé szavazásra.

A karantén-kötelezettségre azért kellett külön törvényt kidolgozni, mert az ombudsman megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely egészségügyi miniszteri hatáskörbe utalta a hatósági karantén vagy a házi elkülönítés elrendelését a koronavírussal fertőzött, a fertőzésgyanús vagy a járvány által súlyosan érintett országokból Romániába érkező személyek esetében. A taláros testület helyt adott a kifogásnak, mondván, hogy az alkotmány szerint a kormány vagy annak egyik tagja sem korlátozhatja az egyéni szabadságjogokat, csak a parlament.

Az ítélet nyomán a múlt péntektől tömegesen hagyták el a karantént és a kórházakat a korábban elkülönített vagy beutalt személyek, akik között akár sok koronavírusos is lehet, mert a hatóságoknak immár nem volt jogi eszközük, amivel ott tartsák őket. Ez e helyzet – s az alkotmánybíróság ítélete – újabb politikai nyilatkozatháború kirobbanásához szolgáltatott szikrát a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a parlamenti többséget maga mellé állító Szociáldemokrata Párt (PSD) között.

A kormány hétfőn kidolgozta a karantén-kötelezettség törvénytervezetét, és azt kérte a parlamenttől, hogy sürgősségi eljárással fogadja el, a joghézag mielőbbi megszüntetése érdekében.

PSD: zombitörvény

Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke – s egyben a képviselőház elnöke – zombitörvénynek nevezte a tervezetet, amellyel szerinte a kormány korlátlanul rendelhet el karantént bárki esetében, sőt a magánszemélyek javait is vesztegzár alá helyezheti, anélkül, hogy lehetőség lenne az ellenvetésre vagy jogorvoslatra.

Facebook-bejegyzésében Marcel Ciolacu azt írta, hogy kollégái már első olvasatra számos olyan előírást találtak a járványhelyzetben elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló tervezetben, amelyek súlyosan sértik az állampolgárok jogait és szabadságait. Bejegyzésében kiemeli az elkülönítésről szóló kitételt, amely állítása szerint nemcsak a fizikai elkülönítést írja elő, hanem arról is rendelkezik, hogy a tünetmentes fertőzötteknek is kötelező módon alá kell vetniük magukat a kezelésnek.

Ugyanakkor az „egy kórokozó megjelenésének és terjedésének fokozott kockázata" megfogalmazás lehetővé teszi a kormány számára, hogy bármikor karantént rendeljen el és azt bármeddig fenntartsa – állította.

Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea...

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2020. július 7., kedd

 

Ciolacu szerint a tervezet feljogosítja az egészségügyi minisztert arra, hogy elrendelje „a legsúlyosabb szabadságmegvonási intézkedéseket" a neki alárendelt Országos Közegészségügyi Intézet javaslatára. A PSD ügyvivő elnöke hozzáteszi, meghívják az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetek képviselőit a tervezet szakbizottsági vitájára. „Meg fogjuk hallgatni őket, és átvesszük javaslataikat. Lássuk, a civil társadalmat is a nép ellenségének tekinti-e a PNL, akárcsak az alkotmánybíróságot" – nyomatékosította.

Tăriceanu: több ponton is módosítania kell a törvénytervezeten

A parlamentnek több ponton is módosítania kell a törvénytervezeten, a kormány által elfogadott formában ugyanis az számos visszaélésre ad lehetőséget – véli a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Călin Popescu Tăriceanu egy Facebook-bejegyzésben azt írta, mindenképpen módosítani kell azokon a cikkelyeken, amelyek megszabják, hogy milyen esetekben rendelhető el a karantén és az elkülönítés, a jelenlegi definíciók ugyanis túl nagy mozgásteret biztosítanak a kormánynak, amely „politikai választási célokra", vagy „kétes ügyletekre" használhatja fel azt.

Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea și izolarea...

Közzétette: Calin Popescu Tariceanu – 2020. július 7., kedd

 

Emellett – tette hozzá – az állampolgárok javainak vesztegzár alá vonását előíró cikkelyt is felül kell vizsgálnia a parlamentnek. „Különben még arra eszmélhetünk, hogy egyes kormánytagoknak annyira megtetszik az autónk, számítógépünk vagy telefonunk, hogy valamilyen oknál fogva karanténba helyezik, majd eltüntetik azt. Vagy megszerzik belőle az információkat, amelyekre szükségük van. Orban és társai részéről bármire számítani lehet" – fogalmazott Tăriceanu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?