Iohannis: elérkezett az idő, hogy felpörgessük a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében

A kormány gazdaságfellendítési terve megadja az alaphangot a gazdaság újraindítására – jelentette Klaus Iohannis államfő a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

Az elnök szerint a korábbi szociáldemokrata kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a polgárok elvárásait. Iohannis szerint a koronavírus-járvány miatt az elmúlt 30 év legnehezebb időszakát élte az ország, amikor megmutatkoztak az előző kormányok jövőképhiányának következményei, a válság ugyanis megfelelő gazdasági és egészségügyi erőforrások nélkül érte Romániát. A hatóságoknak sikerült kezelniük a helyzetet, most pedig minden erőfeszítést a közép- és hosszú távú fejlődést elősegítő lehetőségekre kell összpontosítani.

„Elérkezett az idő, hogy valamennyi gazdasági intézkedést egyetlen tervbe foglaljunk bele, pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében" – fogalmazott az elnök. Hozzátette, minden erőforrást és energiát a gazdaság fenntartására kell fordítani, ez ugyanis alapvető fontosságú a gazdasági és társadalmi kohézió tekintetében.

Az elnök szerint a szociáldemokrata kormány gazdaságpolitikája teljesen figyelmen kívül hagyta a román állampolgárok elvárásait, kizárólag a fogyasztásra alapozott, nélkülözte a hosszú távú jövőképet. „Az országban rejlő potenciált tekintve Romániának már rendelkeznie kellene modern és európai infrastruktúrával, a 21. századhoz méltó iskolákkal, megfelelő kórházakkal, gázvezeték-hálózattal, versenyképessel iparral, virágzó mezőgazdasággal. Ehhez képest uniós viszonylatban sereghajtók vagyunk az utak minősége tekintetében" – sorolta.

A kormány szerdán jelentette be, hogy több mint 100 milliárd eurós gazdaság-élénkítési és -fejlesztési programot indít Újjáépítjük Romániát címmel – ennek részleteit itt találja.

Hozzátette, digitalizáció terén is hasonlóan rosszul állunk, és bár a válság nyomása alatt születtek megoldások például a közigazgatási tevékenységek digitalizációjára, ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, folytatni kell. Az államfő hangsúlyozta a beruházások fontosságát, kiemelve, csak ezek révén lehet újraindítani a gazdaságot, a befektetések „adnak reményt vállalkozóknak és munkavállalóknak egyaránt". Iohannis elmondta még, a kormány illetékesei arról biztosították, hogy az elkövetkező években befejezik a nagy késésben levő infrastruktúra-projekteket, illetve újabbakat indítanak útjukra.

Participarea premierului Ludovic Orban împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, alături de membrii...

Közzétette: Ministerul Sănătăţii - România – 2020. július 1., szerda

 

„Az európai alapok fejlődésünk alappillérei”

Az európai uniós alapoknak fejlődésünk alappillérévé kell válniuk – jelentette ki, hozzátéve: egyetlen lehetőséget sem szabad elszalasztani e tekintetben. „Romániának egyetlen lehetőséget sem szabad kihagynia, hogy EU-s alapokból finanszírozzon fejlesztési projekteket, és nem folytathat rövidtávú, kispályás játékokat, esetleges választási megfontolásokból. Fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki az európai finanszírozási mechanizmusokból, például a SURE-kezdeményezésből és az európai gazdaságélénkítési tervből. A SURE például egy nagyon hasznos eszköz, mert a munkahelyek megtartásának lehetőségével támogatja mind a munkavállalókat, mind a vállalatokat. Kötelességünk, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban kihasználjuk az európai alapok által kínált minden fejlesztési lehetőséget" – mondta.

Hangsúlyozta, az európai alapokkal támogathatók a kis- és középvállalkozások, a kutatás és az innováció, és a transzeurópai közlekedési hálózatokba történő beruházások azzal a céllal, hogy „ösztönözzék a gazdasági fellendülést, és magas termelékenységű, minél jobban megfizetett munkahelyeket hozzanak létre az ország lakóinak, de azok számára is, akik külföldről térnek haza".

Az államfő felhívta a kormánytagok figyelmét, hogy kötelesek felgyorsítani az újraindítási tervben szereplő intézkedések és a beruházási programok végrehajtását. „Bízom abban, hogy a románokkal együtt legyőzzük a jelenlegi nehézségeket, és lefektetjük egy normális Románia alapjait, amely egy jobb jövőt biztosít országunknak" – mondta Iohannis.

Digitalizáció, innováció és a versenyképesség növelése

A beruházáson, a digitalizáción, az innováción, a technológiaátadáson és a versenyképesség növelésén alapuló modellt követett a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének kidolgozásakor – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök a program bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

„Az államfővel, az ő csapatával, a kormánycsapattal, az üzleti szférát képviselő partnereinkkel és a szakmai szervezetekkel együtt kidolgozott programunk szem előtt tartja Románia főbb problémáit, amelyek nagy részét súlyosbította a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság" – fejtette ki Orban.

Kapcsolódók

Kimaradt?