Brutális összegből indítaná újra a gazdaságot az Orban-kormány

Több mint 3400 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út, rengeteg kórház, több száz óvoda, iskola és bentlakás megépítése szerepel a többi között az Orban-kormány tíz évre szóló gazdasági programjában. A kabinet szerdán mutatja be a több mint százmilliárd eurós, a gazdaság újraindítására vonatkozó tervét Klaus Iohannis jelenlétében.

Az összeg 80 százalékát közlekedésfejlesztésre, egészségügyre, tanügyre és energiaügyi fejlesztésekre fordítják a dokumentum szerint. A terv a kis-és középvállalkozásokra, a digitalizációra, a munkavállalók támogatására is jelentős összegeket különít el.

A több mint százmilliárd euró uniós és költségvetési forrás. A kormány a többi között számol a Romániának szánt 33 milliárd eurós helyreállítási alappal is, amellyel kapcsolatban még nincs konszenzus az Európai Unióban.  A beruházások finanszírozása érdekében a kormány 300 millió euró induló tőkével létrehozza a Román Beruházási Alapot (FRI) és megalapítja a Nemzeti Fejlesztési Bankot (BND).

A terv húsz prioritási területet határoz meg, minden területhez konkrét összegeket rendel. A dokumentum szerint közlekedésfejlesztésre 53,3, illetve 7,2 milliárd eurót szánnak. A már folyamatban lévő autópályaprojektekre, azaz 407,3 km autósztráda és gyorsforgalmi út megépítésére 4,3 milliárd eurót, 3000 kilométer sztráda és gyorsforgalmi út kiépítésére pedig 2020 – 2030 között 31 milliárdot különít el a terv. 3000 kilométer vasútvonalon terveznek fejlesztéseket 18 milliárd euróból. 

Metróvonalra és repterek fejlesztésére 7,2 milliárd eurót szánnak. Az összegben a kolozsvári metró is szerepel. 

A kis- és középvállalkozásoknak vissza nem térítendő támogatásként 1,13 milliárd eurót szán az Orban-kormány. A cégek és a vállalatok digitalizációjára 330 millió eurót különít el a terv.  Mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre 368 millió eurót, a földgáz- és elektromos energiahálózat bővítésére 12,48 milliárd eurót szán a program. 

Egészségügy

A projekt értelmében 2021 és 2027 között megépül az első három regionális kórház. A befektetés összértéke 1,64 milliárd euró, a következő eloszlásban:

  • Kolozsvár - 539,59 millió euró;
  • Iaşi - 500,35 millió euró;
  • Craiova - 602,73 millió euró.

Az említett időszakban helyi befektetéseket is eszközölnek az egészségügyben. Körülbelül 17,5 milliárd lejt fordítanak a következő célokra:

  • 1.450 egészségügyi központ létrehozása falvakban;
  • 25 megyei kórház;
  • 110 városi kórház.

Oktatás

A projekt értelmében 2021 és 2027 a következő beruházásokra kerül sor az oktatási infrastruktúrában:

  • 2.488 iskolát újítanak fel, körülbelül 6,046 milliárd lej értékben;
  • 375 iskolában újítják fel az illemhelyeket, ennek összköltsége 31,4 millió lej.

A Korai Nevelés Reformja program keretében 180, napközi rendszerű vagy egész hetes programú óvodát terveznek építeni, 148 millió euróból. Az iskolai és egyetemi bentlakások, kampuszok építése a következő terv alapján fog történni:

  • 40 iskolai kampuszt építenek, ezekben az iskolaépületek és a bentlakás mellett sportpálya, műhelyek, laboratóriumok és étkezde is helyet kap. A befektetés összértéke mintegy kétmilliárd lej;
  • Harminc, összesen 10.244 férőhelyet biztosító egyetemi bentlakást építenek 13 állami egyetem számára, 1,248 milliárd lej értékben.

Sport

A versenysportok tekintetében a következő befektetéseket tervezi a kabinet:

  • 12, háromezer és harmincezer közötti férőhelyes sportkomplexum építését, 3,5 milliárd lej ráfordításával;
  • 8 olimpiai medence építését egymilliárd lejes, valamint 5, versenyek megszervezésére alkalmas korcsolyapálya építését 300 millió lejes beruházással;
  • 5 többfunkciós, 5000-16.000 férőhelyes sportcsarnok építését, összesen 1,2 milliárd lejből.

A hobbisportolók számára a program a következő fejlesztéseket irányozza elő:

  • 250 iskolai sportterem, 45 iskolai úszómedence és 400 iskolai sportközpont építését 5,5 milliárd lejből;
  • 10, olimpiai sportok gyakorlására alkalmas sportközpont építését kétmilliárd lejből - a központokban edzőtermek, iskola, bentlakás, étkezde, edzőképző, orvosi rendelő kap helyet.

Szociális juttatások

Tanszerek, ruhák és cipők vásárlására használható utalványokat tervez adni a kormány 400 ezer, szerény jövedelmű családból származó iskolásnak - ez is szerepel a kabinet országos befektetési és gazdaságfellendítési tervében, amelyet szerda este ismertetnek.

Az intézkedésre 30 millió eurót szán a kormány. A dokumentum értelmében ugyanakkor élelmiszerekből, illetve higiéniai termékekből álló csomagokat kapnak majd a szerény jövedelmű, a szegénység kockázatának kitett családok. Erre 225 millió eurót fordít majd a kormány a terv szerint, és 1,18 millió személy részesülnek a csomagokból.

A garantált minimális jövedelemnél kevesebb pénzből élő, 75 éven felüli személyek meleg ételre fordítható utalványokban részesülnének a kormány terve szerint. Az intézkedésnek 250 ezer kedvezményezettje lenne, a kezdeményezésre 100 millió eurót fordít a kabinet. 

Vállalkozások

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak, amelyek a beszállítókkal szembeni tartozásaik törlesztésére, a bérleti díj, valamint a közműdíjak kifizetésére használhatják a pénzt - olvasható a dokumentumban. 

A dokumentum értelmében ugyanakkor összesen 350 millió eurót különít el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró igényelhető majd a tevékenység újraindítására.

A kis- és középvállalkozások 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból.

A kis- és középvállalkozások digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start - UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?