Ciolacu: Iohannisnak kötelessége nyilvánosan bocsánatot kérnie

Marcel Ciolacu véleménye szerint Klaus Iohannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kell ígérnie, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal „életben tartania a pártját”, amelyek méltatlanok egy európai államfőhöz.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke – aki egyben a képviselőház elnöke is – ezzel arra reagált, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán 5000 lejre bírságolta az államfőt hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt.

„Iohannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kell ígérnie, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal életben tartani a pártját, amelyek méltatlanok egy európai elnökhöz. Az államfő Erdéllyel kapcsolatban tett kisiklását ma a CNCD szankcionálta. Szükséges, de szimbolikus gesztus volt. Sajnos Iohannis nagyot ártott az államelnöki funkció megítélésének. Az elnöknek tudnia kéne, hogy a 21. század Európájában már nem lehet ilyen durva petárdákkal dobálózni a nyilvánosság előtt. Európában nevetségessé tette Romániát!” – írta Ciolacu a Facebookra.

 

Klaus Iohannist a CNCD hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt 5000 lejre bírságolta szerdán. Az államelnököt a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett április 29-i nyilatkozata miatt szankcionálta a CNCD, amikor is az elnök azt mondta, hogy „a PSD és az RMDSZ titkos egyezsége nyomán a PSD odaadta Erdélyt a magyaroknak”. A magyar nyelvet a gúny tárgyává tevő Iohannis így kommentálta, hogy a képviselőház – részben az általa támogatott kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – későn érkezett véleményezése miatt is – kicsúszott a törvénytervezet vitájának határidejéből, így az autonómiatervezet hallgatólagosan elfogadottnak minősült. A szenátusban a román pártok azonban egyhangúlag leszavazták a kezdeményezést.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is azt nyilatkozta korábban, hogy Iohannisnak nyilvánosa bocsánatot kellene kérnie ahelyett, hogy – mint az államfő bejelentette – megfellebbezze a döntést.  

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleménye szerint a nyilatkozat diszkriminatív jellegű volt, és etnikai/nemzetiségi hovatartozás alapján megsérti a méltósághoz való jogot. A diszkrimináció tényét a testület 6 tagja állapította meg, a bírságot öten támogatták szavazatukkal.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?