Kelemen Hunor: Iohannis politikai indíttatásúaknak nevezi a neki nem tetsző döntéseket

Fellebbezés helyett Klaus Iohannisnak bocsánatot kellene kérnie a gyűlöletkeltő beszéde miatt – így kommentálta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) államfőt elmarasztaló döntését, illetve azt, hogy Iohannis már jelezte, meg fogja támadni a bíróságon az ítéletet.

Mint arról beszámoltunk, a CNCD szerdán ötezer lejes pénzbírságot szabott ki Klaus Iohannisra az Erdély „kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt. A tanács határozata szerint azért volt diszkrimináló az államfő nyilatkozata, mert növelte a magyarokkal szembeni előítéletet a román társadalomban, a romániai magyar kisebbséget veszélyforrásként jelenítette meg, emellett azzal, hogy gúnyos hangnemmel magyarul köszöntött a Szociáldemokrata Pártot (PSD), lealacsonyította a magyar nyelvet.

Az elnök szerint a PSD „odaadta Erdélyt” a magyaroknak azzal, hogy a képviselőház hallgatólagosa elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét, és még Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is belekeverte a PSD és az RMDSZ „titkos egyezségébe”.

Klaus Iohannis az elnöki hivatal honlapján megjelent szűkszavú közleményben bejelentette, hogy bíróságon óvja meg a CNCD ítéletét, de a Digi24-nek nyilatkozó Kelemen Hunor szerint ehelyett nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie a hetekkel ezelőtti kijelentése miatt.

Az RMDSZ vezetője szerint Iohannis korábban mindig üdvözölte a diszkriminációellenes tanács ítéleteit, akárhányszor elmarasztalt egy politikust, de most, hogy számára kedvezőtlen döntést hozott a testület, „politikai indíttatásúnak” nevezte a határozatot.

„Nem is a büntetés mértéke a lényeg, hanem a döntés üzenete: a CNCD szerint hátrányos megkülönböztetés ért egy közösséget, megsértették egy etnikai közösség méltóságát, az elnök pedig diszkriminációt követett el. Fellebbezés helyet nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie, de nem lep meg, hogy óvni akar, mert Iohannis kettős mércét használ. Pedig a diszkriminációellenes tanács, az alkotmánybíróság vagy a Nép Ügyvédje döntéseit tiszteletben kell tartanunk, hogy legalább a jogállamnak a látszatát fenntartsuk” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?