A bukaresti külügy szerint Szijjártó Péter kiforgatta a román államfő szavait

Provokatívnak és helytelennek tartja a bukaresti külügyminisztérium Szijjártó Péternek azt a szerdai állásfoglalását, miszerint a román államfő gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatott tett a székelyföldi autonómia tervezetéről.

Szerda esti közleményében a külügyi tárca védelmébe vette Klaus Johannist, aki a jogszabályról szóló szenátusi szavazás előtt többek között kijelentette: parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". A magyar külügyminiszter válaszul több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak, akiknek többsége őrá szavazott az elnökválasztáson.

A bukaresti külügyminisztérium szerint Szijjártó Pétert „teljességgel sajnálatos módon” kiforgatta Klaus Johannis szavait. Emlékeztetik a budapesti politikust arra, hogy „az úgynevezett Székelyföld” autonómiastatútuma „alkotmányellenes” tervezetének elbírálása Románia belügye, Magyarország nem foglalhat állást ebben a kérdésben.

A bukaresti külügy hangsúlyozza, hogy a román állam a nemzetiségükre való tekintet nélkül betartja a polgáraival szembeni alkotmányos kötelezettségeit. Rámutatnak arra is: a román fél a két ország kapcsolatai iránti felelősségérzettől vezérelve tartózkodott attól, hogy reagáljon a magyar fél részéről „sorozatosan” érkező provokációkra, mert el akarta kerülni az államközi viszony „indokolatlan és mesterséges” megromlását.

A bukaresti külügy – "különösen a világjárvány kontextusában" – visszafogottságra szólítja fel Budapestet, hangsúlyozva azt a törekvését, hogy a román-magyar államközi kapcsolatokat a jószomszédsági viszony és „valódi stratégiai partnerség" jellemezze.

(Címlapon Bogdan Aurescu külügyminiszter - Forrás: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?