Kikérte magának Ciolacu, hogy Johannis populistának nevezte a parlamentben elfogadott törvényeket

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke felkérte Klaus Johannis államfőt, hogy ne sértegesse többé a parlamentet, mivel nem a törvényhozók vonultak el házi elkülönítésbe „medencékkel és pincérekkel körülvéve”, hanem Ludovic Orban kormányfő.

Ciolacu ezzel Johannis keddi nyilatkozatára reagált, amelyben az államelnök kritikával illette a parlamentet a megszavazott „populista törvények” miatt. „Bezárták az embereket a házakba, lehúzták a cégeken a rolót. Több mint egymillió embert hagytak munka nélkül. Másokat spárgaszedésre küldtek a vörös zónákba! Semmiféle konkrét intézkedést nem hoztak, csupán beszerzéseket eszközöltek óriási árakon a partnercégektől. Szégyelljék magukat, alávetették Romániát a nemzetközi korrupciónak az egészségügyi fogyóeszközök terén” – írta Ciolacu kedd esti Facebook-bejegyzésében.

A legnagyobb ellenzéki párt ügyvivő elnöke felszólította Johannist, hogy ne sértegesse többé a parlamentet! „Mi távrendszerben dolgoztunk, igaz. De tudja, miért? Mert a PNL egyik felelőtlen tagja koronavírussal fertőzve jött be a parlamentbe” – jegyezte meg. A parlamentben megszavazott törvényekről – többek között a hiteltörlesztési moratóriumban a kamatos kamat eltörléséről, vagy a helyhatósági választások megszervezésének törvényéről – Ciolacu úgy vélekedett, hogy „mi a parlamentben meg akartuk őrizni a románok életszínvonalát és a román tőkét. Ezek nem populista törvények. Minden parlamenti párt megszavazta azokat, a Nemzeti Liberális Pártot kivéve.”

 

A képviselőház elnöke szerint Johannist és a liberálisokat csak a választások, a politikai harcok érdeklik, míg a lakosság egyik napról a másikra él. „A PNL és Johannis a koronavírus-járvány kitörésekor nem vette komolyan a helyzetet, előre hozott választósdit játszottak hónapokon keresztül, a parlament pedig végül kénytelen volt megszavazni egy inkompetens és korrupt kormányt, amely nem érdemelte meg, hogy bizalmat szavazzanak neki – írta Ciolacu. – Úgy gondoltuk azonban, hogy a világjárvány közepette Romániának stabilitásra van szüksége, és nem előre hozott választásokra.”

Klaus Johannis keddi sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a járvány kezdetén üresek voltak Románia tartalékraktárai, és szerinte „a románok pénzét elpazarolták a PSD-kormányok”. Szerinte „csaknem üres volt a kincstár”, és semmilyen tartalék nem létezett maszkokból, fertőtlenítőszerekből, és gyógyszer is alig volt. Johannis „szánalmasnak” nevezte, hogy most ugyanazok a PSD-sek „naponta jönnek a parlamentben populistábbnál populistább javaslatokkal, amelyeket lehetetlenség gyakorlatba ültetni”.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Fotó: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?